Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Ta en funderare, så kan du slippa julhetsen

Julen närmar sig! Även om vi är många som försöker behålla lugnet ända in till doppare-dan är det lätt att hamna i julstress. Ofta rör det sig dessutom om ekonomisk stress. Kortet dras oerhört flitigt under december. Men det finns sätt att inte dras med i hetsen – och att slippa bli ruinerad av julen.

Ett bra första steg är att sätta en budget och det behöver inte vara så komplicerat. När du har saker framför dig som kostar är det bra få ned kostnaderna på pränt, bara det kan minska stressen! Du behöver inte gå så långt som att använda Excel, det räcker gott med dina anteckningar i mobilen. Skriv upp vilka klappar du har framför dig och övriga utgifter som resor och mat. Då får du en bra bild om dina pengar räcker. För hur mycket pengar har du egentligen råd att lägga på klappar och annat? Här har du en möjlighet att sätta stopp och bestämma dig för vad varje paket och utgift får kosta. Det är svårare när du senare står i butiken och översköljs av alla alternativ.

Det är också en smart idé att börja fundera på vilka du faktiskt köper julklappar till. Måste listan vara så lång? Vilka träffar du egentligen på självaste julafton? Det finns andra saker att göra än att ge bort julklappar. Träffa vännerna över en julfika några dagar innan eller föreslå en vintrig långpromenad i mellandagarna istället. Många andas säkert ut om du föreslår att ni skippar klapparna. Är ni många på jul – och vill vara det! – så kanske ”julklappsdelen” kan ske med bara de närmaste?

När du väl börjar handla är det viktigt att hålla fast vid summan som du bestämde och nyttja även nätet där lätt kan jämföra priser på olika produkter.

Tänk också på att de där hundralapparna som du har tänkt lägga på varje enskild klapp kan vara värda ännu fler hundralappar i framtiden om du istället investerar dem i fonder eller aktier. Kanske är det ett alternativ till en stickad tröja som pappa redan har eller en plastig leksak som systersonen redan fått? Skicka med lite nyttig fakta om fonden eller bolaget som du har investerat i. Det kan verkligen vara en annorlunda och kul julklapp. En annan fördel är att du då kan få det lugnt inför jul – dessa klappar fixar du lätt hemifrån soffan.