Semestern sommaren 2023 var en besvikelse för många – på flera sätt. Dels var vädret inte det bästa, dels var det ganska tufft rent ekonomiskt med skenande matpriser, inflation och svag krona. För att undvika en tuff sommar 2024 kanske du redan nu ska börja ta tag i semesterkassan. Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar tipsar om vad du kan göra rent konkret.
– Under semestern är det lätt hänt att saker och ting blir dyrare än planerat. För många är det också svårt att veta hur mycket semestern kostade. Förvånansvärt få räknar efter när de kommer hem, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
För det första är det viktigt att lägga samman alla utgifter. Hela vägen ner på glassnivå.
Många vill kanske helst inte veta exakt hur stora utgifterna var under sommaren. Men om du summerar alla kostnader vet du hur din situation kan se ut nästa år. På så vis är du förberedd. Börja med att göra en checklista på de vanligaste utgifterna.
- Entréavgifter
- Utflykter
- Stuga
- Bensin
- Flyg/charter
- Hotell/boende
- Mat och dryck
- Restauranger, caféer
Efter detta kan du göra en kalkyl och dra igång ett månadssparande inför nästa års semester. Och gör det något roligt som hela familjen kan vara delaktig i.
– Genom att visualisera sparmålet på väggen eller kylskåpet med en graf över hur långt ni kommit går det lättare att förstå även för yngre barn. Att spara är att offra lite här och nu för något roligt längre fram och det är en nyttig läxa för alla, liten som stor, säger Stefan Westerberg och fortsätter:
Om semestern kostade | Sparbelopp per månad (11 månader) |
20 000 kr | 1 800 kr |
25 000 kr | 2 300 kr |
30 000 kr | 2 700 kr |
35 000 kr | 3 200 kr |
40 000 kr | 3 600 kr |
6 tips för att hitta utrymmet till semestersparandet:
- Inför ett köpstopp fram till nästa lön och sälj av saker du inte behöver. Vill du ha det enkelt, ta hjälp av tjänster som säljer dina saker mot en ersättning eller kör en bakluckeloppis med hela familjen. Det kan bli en rolig upplevelse för alla.
- Ta med matlåda till jobbet. Laga lite mer till middagen så att du får över till en matlåda nästa dag. Och kolla vad som finns över i frys och skafferier.
- Titta efter rabatter och erbjudanden i dina lokala matvarubutiker och planera dina matinköp efter det.
- Summera dina mediakostnader, här ingår allt från bredband till digitala boktjänster, musiktjänster och streamingtjänster. Behöver du verkligen alla? Om du har lånekort hos biblioteket kan du ladda ned e- och ljudböcker kostnadsfritt.
- Se över dina räntor – både på sparande och på lån. Jämför flera olika banker och se till att du har lägst möjlig låneränta och högst möjliga sparränta. Glöm inte att titta efter att banken du väljer för ditt sparande har insättningsgaranti.
- Försäkringar och elavtal. Oftast tjänar du inte på att vara lång och trogen kund. Idag är det enkelt att göra prisjämförelser på nätet och byta bolag om du kan få ett bättre avtal någon annanstans. Glöm inte att billigast inte alltid är bäst när det kommer till försäkringar, läs noga igenom villkoren så att du är rätt försäkrad.