Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Tillbaka i skolbänken

Även om vi AP-fonder är olika varandra och, i fallet AP6 och AP7, har olika uppdrag i det allmänna pensionssystemet så försöker vi när det går att samarbeta. Vi kan lära av varandra och hjälpas åt på områden där vi delar intresse. Det är bra för alla parter. Ett sådant område är hur vi kan interagera med studenter för att berätta hur den allmänna pensionen fungerar och att förmedla att det är kul och spännande att jobba på en AP-fond!

I onsdags var vi en trio från AP1 och AP7 som åkte ner till Lunds Universitet och höll i en lunchföreläsning om pensionssystemet. Lunchen arrangerades av Lund University Finance Society (LINC). Vi gav en inblick i vilka AP-fonderna är, vilka arbetsuppgifter som kan finnas på en AP-fond samt dök på djupet kring hur AP7 arbetar med hållbarhet i investeringarna.

Vilken grymt bra föreläsning det blev! Bra arrangerat och intresserade studenter med både kvalificerade och relevanta frågor, vi kunde inte varit nöjdare!

Frågor som ställdes rörde högt och lågt, Hur klarar pensionssystemet av skillnader i genrerationsstorlekar? Hur viktig är det att som aktiv ägare arbeta med jämställdhetsfrågor i sina utländska investeringar?  Får AP-fonderna investera i kryptovalutor? Allokerar AP-fonderna något till smart-beta placeringar?

Med frågor som dessa kände man stundvis att man kanske borde tillbaka till skolbänken en sväng…

Vi hann även vara med att spela in en podd som LINC kommer lägga upp snart, så även ni som inte hade möjlighet att vara med kan få en sammanfattad version av föreläsningen.

Stort tack till alla studenter som deltog på föreläsningen och för era superintressanta frågor! Tack även till LINC för ett fint arrangemang!

Trevlig helg!

Peter Schlegel