Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Tips för en bättre pension

I dag gästas Förvalt av pensionsspecialisten Anna Allerstrand från PTK. Anna har ett förflutet i finansbranschen och har arbetat med pensioner i 15 år. Anna har förmågan att skickligt beskriva krångliga saker på ett enkelt sätt. Här kommer hennes bästa tips för en bättre pension.

PTK:s pensionsexpert Anna Allerstrands tips för en bättre pension

Att sätta sig in i pensionssystemet känns för många som ett oöverstigligt hinder. Det svenska pensionssystemet kräver fullt fokus från oss medborgare för att vi inte ska trampa snett och orsaka oss själva stor skada, som visar sig längre fram i livet i form av dålig pension.

Känns den bilden igen?

Jag hävdar med en dåres envishet att det är precis tvärtom – det ska rätt mycket till för att du helt ska hoppa i galen tunna.

 

_MG_5764

Arbetar du och betalar skatt på dina inkomster och jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal får du pengar inbetalade till både allmän pension och tjänstepension automatiskt. Du har möjlighet att anpassa ditt sparande för framtiden så att det passar dig och din situation – men du måste inte.

Vill du av någon anledning inte utnyttja möjligheten att påverka så är det ok, du får pension ändå.

Vill du däremot höja din pension utan att ta stora risker med dina pengar finns ett enkelt tricks som inte kräver det minsta kunskap om finansmarknaden. Det enda som krävs är att du har en dator och möjligtvis en penna.

I din kollektivavtalade tjänstepension finns möjlighet att lägga till ett eller två efterlevandeskydd som innebär att din närmaste familj får ekonomisk ersättning om du avlider i förtid.

Det ena är ett familjeskydd som du köper, där du bestämmer belopp och under hur lång tid du vill att familjen ska ha ersättning. Ju ”större” försäkring och äldre du är desto dyrare blir den och kostnaden tas av avsättningen till din egen pension

Det andra skyddet heter återbetalningsskydd och innebär att din familj månadsvis under fem års tid får värdet av ditt sparade kapital utbetalat. Värdet på skyddet ökar med tiden eftersom det kommer in nya pengar som förhoppningsvis förräntas under resans gång.

Efterlevandeskydd kan naturligtvis vara jättebra att ha under en period i livet, men, och här kommer ett stort men – att ha efterlevandeskydden gör att din egen pension blir lägre än om du avstår skydden. Omvänt kan alltså din pension bli betydligt högre om du avstår skydden.

Hur du kan tjäna på att ta bort onödiga efterlevandeskydd varierar så klart, men konsumenternas försäkringsbyrå har tagit fram en snurra då du kan se vad skydden ”kostar” fram till din pensionering.

Så när ungarna är utflugna och eventuell partner klarar sig själv ekonomiskt kan det vara läge att ta bort skydden, och vips så har du höjt din egen pension.

Anna Allerstrand