Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

johanfloren

Undvik generationskamp

Många europeiska länder genomlider i dag sviterna av ohållbara pensionssystem. Det slipper vi i Sverige. Priset det medför är att pensionerna påverkas av nedgångar i ekonomin. När inbetalningarna minskar slår den så kallade bromsen till. Det har fått pensionärsorganisationerna att unisont kräva att premiepensionssystemet avskaffas och att avgifterna i stället används till att förstärka inkomstpensionen.

dagens Brännpunkt (SvD) skriver Peter Malmqvist att de som inte tillfrågas är finansiärerna.

”De har fullt upp med bostadsräntor, dagisplatser och val till olika skolor. På deras att-göra-lista kommer den framtida pensionen långt ner. Tyvärr, för debatten handlar om deras pengar.”

För man över premiepensionen till inkomstpensionssystemet betyder det nämligen att man tar från de unga och ger till de äldre. Jonas Lindmark på Morningstar skrev i en kommentar till ett av de senaste utspelen att

”detta är en del av den politiska kampen mellan generationer i Sverige. Premiereserven är investeringar i värdepapper som finns kvar när nästa generation ska få ut sin pension, medan SKPF vill att pengarna istället används till att betala ut högre pensioner till dagens pensionärer”

Eller med Peter Malmqvist formulering

 ”Mormor och morfar får en säkrare pension, men barnbarnen får en lägre”

Som många påpekat, har dagens pensionärer det bättre än några vare sig har haft det tidigare eller kommer att få det i framtiden. Därmed blir det svårt att se några bra motiv till en sådan förändring. Om det är något fel på dagens inkomstpension är det inte premiepensionen som ska lösa det.

En grundläggande svårighet i debatten tycks vara att de generationer som har levt med ett förmånsbaserat system inte kan förlikas med principerna i premiebaserat dito. Där styrs utbetalningarna av inbetalningarna snarare än slutlönen.

Sanningen är pensionerna alltid kommer att vara kopplade till hur många som arbetar och hur det går för Sveriges ekonomi. Det går inte att betala ut mer pengar än man får in i pensionssystemet. Då blir det en form av pyramidspel där räkningen skickas vidare till nästa generation.

Johan Florén