Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

56 procent mellan 18-29 år kommer att dra ner på sina privata utgifter 2023, berättar Julia Hofvendahl, Swedbanks Ungdomsekonom Foto: Swedbank, iStock

Maria Schultz

Ungdomar rustar för tuffare ekonomi

Inför det nya året är det många unga vuxna som ser annorlunda på sin ekonomi. 56 procent av de mellan 18-29 år räknar med sämre eller oförändrad privatekonomi 2023. Därför planerar de flesta att spara mer samt dra ner på sina utgifter, enligt undersökning från Swedbank.

– Unga vuxna är kloka. Det är tuffa tider nu vilket kräver prioriteringar i privatekonomin. Många fokuserar på att hitta sparutrymme och drar ner på småköp, kläder och uteliv. Inte alltid de roligaste prioriteringarna men ibland nödvändiga för att få ekonomin att gå ihop, säger Julia Hofvendahl, Swedbanks Ungdomsekonom.

Så vad är det främst som får stryka på foten? Det är framför allt småköp, kläder, skor, restaurangbesök och uteliv som många unga vuxna tänker dra ner på. Men alla planerar inte att dra ner på konsumtionen. Nej, det som man prioriterar är hobby och fritidsaktiviteter. Och det är inte så att man planerar att handla mindre kläder, men unga vuxna är mer inriktade på att handla mer på second hand eller begagnat.

Dessutom har de höga elpriserna fått många att tänka om. Nästan hälften av de unga vuxna har minskat sin elförbrukning och tre av tio har en plan för att klara de höga räkningarna.

– En del har sparat undan lite extra pengar att ta av om elräkningen drar i väg, medan andra har minskat sina övriga utgifter för att ha möjlighet att betala elen. Nu är det även ett bra tillfälle att göra en budget för 2023 och få kontroll över ekonomin. Se också över sparbufferten, den kan komma till nytta vid oförutsägbara utgifter eller ökade kostnader, säger Julia Hofvendahl.

Så rustar du ekonomin för 2023

  • Gör en budget över dina inkomster och utgifter för att få koll på din privatekonomi. Glöm inte småutgifterna, det handlar ofta om mer pengar än du tror.
  • Gå med i en a-kassa när du börjar arbeta, det är en billig försäkring om du skulle förlora jobbet.
  • Kontrollera om din arbetsgivare sätter av till tjänstepension, utan tjänstepension blir din pension mycket lägre.
  • Skaffa de försäkringar du behöver, såsom hemförsäkring. Jämför avtal och priser, du kan spara pengar genom att samla försäkringar på samma ställe.
  • Försök spara ihop till en buffert på två-tre månadslöner efter skatt för att skydda din ekonomi mot oförutsedda händelser. En sparbuffert bör placeras på ett konto där du snabbt kan komma åt pengarna om du behöver.
  • Försök även att spara långsiktigt, exempelvis till ditt framtida boende eller din pension. Det långsiktiga sparandet bör placeras där det ger avkastning.

Källa: Swedbank