Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Tänkonomipoddens andra avsnitt diskuteras lycka i förhållande till pengar och "unnvesteringar" med forskaren Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet. Foto: New Normal

Mikael Lindh Hok

Unnvestering + lycka = sant?

Kan vi köpa oss lycka? Vad är skillnaden på att unnvestera och slösa? Ger sparande lycka och blir vi lyckligare av att vara givmilda? I Tänkonomipoddens andra avsnitt diskuteras lycka i förhållande till pengar och ”unnvesteringar” med forskaren Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.

Alla har vi olika förhållningssätt till pengar, men i ekonomiskt tuffa tider tvingas många anpassa sin levnadsstandard. Hur ska man tänka kring ”onödiga” investeringar under rådande ekonomiska läge?

Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, forskar i gränslandet mellan filosofi och ekonomi. Han menar att man måste tillåta sig själv göra vissa utsvävningar, eller unnvesteringar, för ens välmående, om man har möjlighet. Enligt Erik Angner är det även fullt möjligt att köpa lycka för pengar och att en del av lyckan handlar om att vänta på något gott.

 

Det går absolut att köpa lycka för pengar! Att exempelvis sätta guldkant på tillvaron genom ett ”onödigt” köp kan vara lyckobringande, såvida du inte gör det för att imponera på andra. Sedan är en stor del av lyckan att ha något att se fram emot. Därför kan det ofta vara bättre att spara först och köpa sen, inte bara utifrån ett privatekonomiskt perspektiv, säger Erik Angner.

I AP7:s podd, Tänkonomipodden, träffar programledaren Karin Adelsköld forskare och experter inom beteendeekonomi för att diskutera ekonomiskt beslutsfattande utifrån olika teman. Samtliga kommer utmana och förklara människors, ibland rationella och ibland mindre rationella, beteenden. I detta avsnitt lanserar Erik Angner begreppet unnvestera.

– Det är tuffare ekonomiska tider och vi behöver anpassa oss därefter. Vi strävar efter att bredda bilden av pengar i förhållande till lycka och visa att även en mycket liten, men medveten, unnvestering kan ge stor avkastning för den upplevda lyckan. Precis som att lyckan längre fram, efter pensionen, också är en unnvestering värd att satsa på, säger Mikael Lindh Hök, Kommunikationsstrateg på AP7.

Lyckoforskning visar att det kan vara smart att ge andra lycka före oss själva. Något som Erik Angner menar ger flera positiva effekter samtidigt. Samtidigt berättar Angner att lugn är lyx. Ifall vi har möjlighet att spara för oförutsägbara händelser eller för längre framtid, som exempelvis pensionen, så kommer en sådan unnvestering i sig att främja lyckan.

– Trygghet är lyx. När man saknar resurser så pass att man oroar sig för hur man ska betala nästa faktura så kan det färga hela upplevelsen av månaden. Att ha lite grundläggande trygghet på banken blir en slags krockkudde som hjälper oss när det händer andra saker.

Läs och se mer här: Avsnitt #2 – Professorn i praktisk filosofi Erik Angner om unnvesteringar

Läs Erik Angners 5 unnvesterings-tips här nedan och lyssna på mer tips från Erik Angner i Tänkonomi-podden här.

5 unnvesterings-tips från Erik Angner

  1. Sätt guldkant på livetså att du orkar vara ansvarsfull.
    Tillåt dig själv ”onödiga”, roliga och lyxiga tilltag ibland, för att kompensera för andra regelbundna och ansvarstagande val. Roliga saker blir roligare om man inte hinner anpassa sig.
  1. Köp dig lyckaoch längta och spara innan.
    En stor del av glädjen vi får ut av att konsumera är möjligheten att ha något att se fram emot. Sätt därför upp mål för dina olika unn-sparanden.
  1. Ge bort någotgör dig själv glad genom att vara snäll mot andra.
    Vi är generellt rätt dåliga på att göra oss själva lyckliga, eller i alla fall bättre på att göra andra lyckliga. En liten present till din partner kan ha flera positiva effekter samtidigt; en lyckligare givare, en lyckligare partner och en stärkt relation.
  1. Unna dig oftaremånga små köp ger mer lycka än ett stort.
    Vänta inte för länge med det roliga! Det kan vara bättre med flera, mindre unnvesteringar än med färre och större. Glädjen med något roligt har minskad marginalnytta, sätt därför guldkant på tillvaron – även på en helt vanlig tisdag i november.
  1. Lugn är lyxminska din oro genom att spara.
    Den långsiktiga lyckan är kanske svårare, men minst lika viktig. Ett buffert- eller pensionssparande ger minskad oro inför oväntade scenarion och framtiden. Trygghet är bra för lyckan!