Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, har kollat in Pensionsmyndighetens rapport om hur dagens pensionärer ser på sina pensionsval. Foto: SPP/Pikwizard, Creative Art.

Maria Schultz

Vad är pensionärernas bästa tips för en högre pension?

Tänk dig att du har en tidsmaskin och kan åka och träffa ditt framtida jag. Vad skulle du fråga? De flesta hade sannolikt velat veta vad de borde gjort annorlunda, vilka val som krävs idag för att få en bättre morgondag. Även om jag inte har en tidsmaskin att låna ut, kan jag erbjuda det näst bästa – en djupdykning i vilka råd dagens pensionärer hade gett sina yngre jag.  

I november kom Pensionsmyndigheten med en rapport om vad dagens 70–75-åringar hade gjort annorlunda gällande sin pension om de kunde välja om. Rapporten ger oss en inblick i hur människor uppfattar sina gjorda val när de väl börjat ta ut sin pension och hur dessa val, enligt dem själva, har påverkat deras livssituation.

Så, vilka är pensionärernas viktigaste lärdomar? Generellt handlar många av ångermomenten om kunskapsbrist – att helt enkelt inte ha tagit sig tiden att sätta sig in i och planera sin pension i god tid. Och där är 70-75-åringarna långt ifrån ensamma. Trots att pensionen för många är deras livs viktigaste sparande spenderar genomsnittssvensken (sannolikt) mindre tankekraft åt pensionen än åt att planera vad de ska äta till middag nästa dag.

Faktum är att varje extra timme du lägger på att få koll på och planera ditt pensionssparande kan ge flera tusenlappar extra i månaden på ålderns höst. Det positiva är att det aldrig är för sent att börja fatta medvetna ekonomiska beslut, oavsett om du precis klivit in i arbetslivet eller redan är på väg ut.

Först och främst behöver du skapa en tydlig nulägesbild. Det gör du enklast genom att logga in på minpension.se och se över din personliga pensionsprognos. Utifrån det kan du göra en enkel kalkyl över hur mycket du pengar du tror att du kommer behöva som pensionär. Om summan skiljer sig från din prognos så har du flera möjliga vägar att gå för att nå dina pensionsmål.

Ett stalltips, som också lyfts i rapporten, är att arbeta längre. I dagsläget har du rätt att arbeta tills du är 68 år, och från 2023 höjs pensionsåldern till 69 år. Om du kan och vill arbeta lägre är det ett enkelt sätt att höja pensionen – enligt beräkningar från Pensionsmyndigheten kan ett extra arbetsår efter 65 ge så mycket som 11 procent mer i pension. För vissa kanske det räcker att rycka in lite extra då och då för att dryga ut kassan. Kom också ihåg att det går utmärkt att ta ut den allmänna pensionen, och i vissa fall även tjänstepensionen, samtidigt som du fortsätter att jobba.

Ytterligare tips från pensionärerna är att inte glömma det privata sparandet. De inköp som du avstår idag kan göra enorm skillnad för dig den dagen du går i pension. Det kan handla om några hundralappar i månaden från att avstå några spontanköp eller en latte på stan, som över tid kan växa till en rejäl summa. Desto tidigare du börjar med ditt privata pensionssparande, ju mindre belopp krävs för att få en rimlig inkomst som pensionär.

En annan vanlig och återkommande missuppfattning som vi även ser i undersökningen är att korta uttag av pensionspengarna skulle ge mer i pension. Kortsiktigt stämmer detta, men på lång sikt kan det beslutet kosta mycket. Idag lever vi allt längre och är piggare den dagen vi lämnar arbetslivet. Många underskattar både hur länge de kommer att leva men också den fortsatt goda hälsa som gör att vi ofta behöver en större summa pengar att leva för även efter de första 10 åren efter pensionen.

Från undersökningen är följande 70-75-åringarnas bästa tips:

  • Ha ett eget sparande till pension i någon form – gärna så tidigt som möjligt
  • Börja ta ut din pension senare eller så sent som möjligt
  • Arbeta längre
  • Informera dig/ta reda på saker, gör en ekonomisk kalkyl över inkomster och utgifter för pensionstiden och räkna på olika alternativ, till exempel hur stor pensionen blir om du arbetar längre, tar ut tjänstepensionen livslångt med mera
  • Ta reda på om du på din nuvarande arbetsplats, och på tidigare arbetsplatser, omfattas av kollektivavtal eller tjänstepension
  • Se över uttagstiden av dina tjänstepensioner, ta ut tjänstepensionen på minst 10 år eller livslångt


* Shoka Åhrman, sparekonom på SPP. Och har skrivit dagens gästinlägg på AP7:s redaktionella blogg.