Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Varannan svarar fel på denna räknefråga

För några år sedan undersökte Finansinspektionen svenska konsumenters räknefärdighet och konstaterade att unga vuxna behöver bli bättre på att räkna. Förmågan att räkna påverkar hur vi fattar ekonomiska beslut och vilken risk vi väljer i vårt sparande.

En av frågorna som närmare hälften av oss svarade fel på var,

”Anta att du har 200 kr på ett sparkonto, räntan är 10 procent om året och sätts in på samma konto. Hur mycket har du på kontot efter två år?
Tycker du att frågan är svår? Är du osäker på svaret?

Småspararguiden har baserat på Finansinspektionens rapport samlat ett antal frågor i en quiz som är rätt kul att göra.

Här kan du testa och se om du svarar rätt på frågan.

 

 

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.