Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se
Äldre dam handlar i mataffären och ser ledsen ut på grund av dyra matpriser

Foto: Midjourney

Maria Schultz

Varför är allt så dyrt – fortfarande?

Som pensionär är det extra tufft när priserna nu ökar i en snabbare takt igen. Ingen snabb vändning är i sikte, men det finns saker att göra för den som vill förbättra privatekonomin när omvärlden är orolig.

Minnet av den skyhöga inflationen för några år sedan har precis bleknat – och då tar den plötsligt fart igen. Hur kommer det sig egentligen?

Magnus Hjelmér , privatekonom på ICA-banken
Magnus Hjelmér , privatekonom på ICA-banken. Foto: ICA

– Priserna påverkas av flera faktorer. Just nu ser vi fortsatt höga kostnader på tjänster och en oväntat seg inflation, särskilt inom livsmedel och boende. De tullar som Trump har aviserat kan bidra till stigande priser, på sikt. Men den främsta orsaken till den senaste tidens ökande inflationstakt är högre produktionskostnader, höga löneökningar och en svag krona, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica banken.

Om lönerna fortsätter att öka samtidigt som energipriser och råvarukostnader också förblir höga kan inflationen hålla i sig längre än väntat. Som det ser ut nu pekar dock prognoserna på att takten avtar under året, även om det går långsamt.

Planera smart så sparar du pengar

För pensionärer går inkomsten sällan att påverka, om man inte har möjlighet och ork att jobba lite under en period. Därför blir det extra viktigt att hålla koll på utgifterna. Att jämföra elavtal, försäkringar och abonnemang kan spara mycket pengar och är något man bör göra varje år, för att kontrollera att kostnaderna inte drar iväg.

– Mat, boende och sjukvård är förstås de viktigaste kostnaderna. Däremot finns det ofta möjlighet att minska utgifter på transport, abonnemang och impulsköp. Att laga mer mat hemma och planera inköp noggrant är små åtgärder som kan ge stor effekt över tid, säger Magnus Hjelmér.

När vänder det?

Det är viktigt att känna sig trygg med sin ekonomi och därför tipsar Magnus Hjelmér också om att avvakta med stora investeringar om man är osäker på sin ekonomiska situation framåt.

– Att ta dyra krediter för att täcka löpande utgifter är riskabelt och kan bli mycket kostsamt i längden. Det är också viktigt att undvika att binda sig till långa avtal utan att först jämföra alternativ, säger Magnus Hjelmér.

Riksbanken och andra centralbanker jobbar hårt för att dämpa inflationen men just nu är situationen i omvärlden instabil. Marknadsoron i USA har kostat både börsen och investerare dyrt och hur Trump väljer att fortsätta sitt arbete kommer att ha stor påverkan på hela världen, även prisutvecklingen här hemma i Sverige.

– Om inflationen i USA skenar finns en risk att det smittar av sig globalt. Dessutom kan ökade försvarskostnader i Europa driva upp inflationen ytterligare. Om ekonomin i både Europa och USA bromsar in kan det dock bidra till att dämpa prisökningarna, säger Magnus Hjelmér.