Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Vill du få mer för dina pengar?

Det är precis vad författarna till boken med ungefär samma namn – Mer pengar för pengarna – tycker att vanliga sparare bör få. 

I nya boken Mer pengar för pengarna håller trion Andreas Runnemo, Patrick Siegbahn och Elisabeth Wass läsarna i handen när de tar privatekonomiska steg framåt. Framför allt vill författarna lära ut att ekonomi och pengar inte alls är så svårt som en del ger sken av.

– Vi tycker fortfarande att för mycket pengar går till de som jobbar i finansbranschen. Det gäller exempelvis dyra fonder, där pengarna egentligen ska gå till folks pensioner och sparande. Jag har varit sur på detta sedan 1990-talet. De andra författarna känner också väl till branschen och tycker att det är fel. Vi hoppas på att bidra till förändring genom boken, säger Elisabeth Wass, medförfattare och pensionsexpert.
På hennes önskelista för förändringar står bland annat att kostnaden för att spara långsiktigt borde gå ner, att folk ska bli lite klokare i sitt sparande och flytta sitt sparande till fonder som inte kostar så mycket.

– Även att det ska vara enklare och mer effektivt att spara.

Vad säger du till alla de som inte tror sig förstå ekonomi?

– Det är väl tyvärr så att man måste göra något själv – precis som med vanlig träning. Men om man följer några enkla principer, är det inte så mycket att göra. Till skillnad mot vanlig träning som man måste hålla på med nästan varje dag krävs det max ett par timmar per år med ens privatekonomi. Folk borde investera den tiden.

Ett annat problem hon ser är att människor litar för mycket på folk som jobbar i finansbranschen.

– På bankmän och så kallade rådgivare, som jag roar mig att kalla rångivare. Man ska alltid ha i bakhuvudet att ingen gör saker gratis för dig. De säljer något.

Hur ska man göra då för att förändra sitt eget beteende?

– Boka tid med dig själv i kalendern, som med vanlig träning. Varje år tar du en tråkig månad, som november, där du tittar på det här. Se på din ekonomi och flytta och ändra på allt som är dyrt och dåligt. Sedan behöver du inte ens göra något varje år – utan bara när större saker händer i livet. När du byter jobb, flyttar ihop eller isär, får barn eller närmar dig pension.

Har du alltid varit intresserad av pengar och pension?

– Det var väl ingen av oss som författat boken som tänkte “jippie, vi ska jobba med pensioner” när vi var 20 år. Men när jag själv halkade in i försäkrings- och pensionsbranschen fortsatte jag. Du blir aldrig riktigt fullärd utan det finns ständigt mer att lära. Jag har alltid gillat pengar, och fick aktieintresset av min pappa. Jag ser mig som en ekonomisk trygghetsnarkoman – jag vill alltid ha koll på min ekonomi.

 

FOTNOT: Författarna till boken Mer pengar för pengarna har en bred bakgrund inom finansbranschen och driver den oberoende aktören Småspararguiden. Foton tagna av Leonard Stenberg.