Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

101-åringen som tänkte långsiktigt

Smålänningen Lennart Israelsson, även kallad Aktiestinsen, lyckades under sina 101 år få 600 kronor att växa till 150 miljoner. I veckan lämnade han jorden och börsen för gott och somnade stilla in.

Han sa ofta att,

Börsen rasar då och då. Det är för att stockholmarna ska sälja sina aktier så att smålänningarna kan köpa dem billigt.

Genom att lusläsa morgontidningar och dess börssidor samlade Lennart på sig kunskap om aktier. Han tjänstgjorde som stins vid statens järnvägar och 1946 klev han för första gången in på börsen med ett sparkapital på 600 kronor.

I samband med börskraschen 2008 skrev han i en debattartikel i Expressen att det gäller att inte tappa modet, kurserna går upp igen. ”Jag säljer inte när det faller, därför är jag alltid med när det går upp igen”, var hans devis. I sin artikel förutspådde han att nästa börsuppgång skulle komma senast 2012, följs av några goda år samt att när han fyller 100 så skulle hans aktier vara värda 150 miljoner.

Att Aktiestinsen tänkte långsiktigt råder det ingen tvekan om, inte heller att han fick tid att vara med länge. I en intervju i TV4 i samband med sin 100-årsdag sa han att det förvånar honom att inte fler blir miljonärer och gav ett handfast stalltips,

Trevlig helg!