Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Mikael Lindh Hok

6 av 10 svenskar upplever att de inte har bra koll på sina pensionspengar

Februari betyder semlor och sportlov. Men framförallt betyder det kulmen av #premiepensionskoll. För den här månaden skickar Pensionsmyndigheten ut de flesta av de över 7 miljoner orange kuverten som ska ut, något som alltid höjer intresset kring premiepensionen. Men trots det är pensionskollen låg i Sverige.

En ny undersökning AP7 har gjort med hjälp av SIFO visar att majoriteten, 60 procent, upplever att de inte har särskilt bra koll eller ingen koll alls på sina pensionspengar. Undersökningen visar dock också att de flesta, 58 procent, inte är särskilt oroliga över sin pension. Men att 4 av 10 svenskar är oroliga är ändå alldeles för många.

Oron stiger när pensionskollen sjunker
Det finns rimligtvis ett antal orsaker till att man kan känna en oro över sitt pensionssparande. Men i SIFO-undersökningen är det tydligt att oron stiger när kollen sjunker. Det är fler som inte känner någon oro alls över pensionen bland de som svarar att de har bra koll på pensionssparandet.

Så vad kan vi göra åt att många upplever att de inte har koll på sin pension och känner oro?
Eftersom koll visat sig vara en viktig medicin mot oron har vi på vår hemsida under #premiepensionskoll samlat allt man behöver veta om premiepensionen på max fem minuter. Och för att få en samlad bild över hela pensionen är ett besök på minpension.se alltid ett starkt tips.

Vad är då det viktigaste att ha koll på kring hela pensionen?

  • Tre saker som är bra att ha koll på i sin pension är rätt risknivå, spridda risker och rimliga avgifter. Men det absolut viktigaste för pensionen är att man jobbar vitt då det bara är lön som man betalar skatt för som ger rätt till pension.
  • Beträffande koll är en av de viktigaste sakerna att ha koll på huruvida man får tjänstepension från sin arbetsgivare eller inte. Om man inte har tjänstepension eller är egenföretagare är det viktigt att själv sätta av pengar i sparande.
  • Inom premiepensionen så är det viktigt att ha koll på om man har valt några fonder någon gång genom åren. Om man har gjort det så bör man se över de ibland, framförallt om man har valt smala regions- eller branschfonder. Det går lätt att kontrollera vilka fonder man valt genom att logga in på Pensionsmyndigheten.se.

 

*Om undersökningen
Totalt 1057 online-intervjuer genomfördes av Kantar Sifo under 21-24 januari 2019. Intervjuerna genomfördes i målgruppen Förvärvsarbetande allmänheten, 18 år och äldre.