Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Mikael Lindh Hok

Ägarpodden: AP-fondernas Etikråd om påverkan och samarbete

AP-fondernas Etikråd jobbar som en gemensam röst för 2 000 miljarder kronor i buffertfonderna. Lyssna till Ägarpoddens samtal med Jenny Gustafsson, chef för AP-fondernas Etikråd, bland annat om hur Etikrådet fått gruvbolag att minska risken för dammolyckor.

Lyssna på avsnittet: 

Etikrådet är ett samarbete mellan de fyra buffertfonderna AP1-AP4. Genom Etikrådet koordineras ägarstyrningen i utländska bolag. Med buffertfondernas kapital handlar det om ägarstyrning som representerar de fyra fonderna i bolag världen över.

 


Jenny Gustafsson beskriver Etikrådets roll som AP1-AP4:s samverkansorgan för hållbarhetsfrågor.

– Jag skulle säga att man tidigt såg värdet av att samarbeta. Både för att försöka påverka bolag med en starkare röst, men sen också såklart att hantera skattemedel på ett resurseffektivt sätt, säger Jenny Gustafsson i Ägarpodden.

I Ägarpodden diskuterar Jenny Gustafsson även Etikrådets roll jämfört med det ägarstyrningsarbete som respektive fond sköter själv.

– Etikrådet arbetar med just noterade aktier och krediter uteslutande i de utländska marknaderna. Så vi arbetar inte heller med det svenska ägararbetet utan det är lokaliserat på respektive AP-fond.

Etikrådet jobbar primärt med ägarstyrningsverktyget dialog då respektive fond ansvarar för sin egen svartlistning och röstning även om Etikrådet bistår med rekommendationer.

– Ja det stämmer och det finns en viktig anledning till det och det handlar just om det här med ansvarsutkrävande. Men vi har också möjlighet att koordinera och rekommendera röstning.

Jenny Gustafsson beskriver arbete med att både jobba reaktivt och proaktivt. Det reaktiva arbetet går ut på att granska bolagen de äger utifrån internationella normer och konventioner som Sverige står bakom, exempelvis frågor kring klimat och mänskliga rättigheter.

Det proaktiva arbetet utgår från fem prioriterade områden. Dessa är AMR, Barn och tvångsarbete, Techbolagen och mänskliga rättigheter, Vatten och Klimatet. Jenny Gustafsson ser att det proaktiva arbetet kommer öka allt mer.

 


Etikrådet har fem fokusområden.

– Det här förebyggande arbetet, det är väl det som vi ska utveckla allra mest över tid nu när vi har fått lite mer muskler och tid att jobba väldigt operationellt och fokuserat i det nya Etikrådet. Där handlar det mer om att jobba förebyggande. Alltså vi letar initiativ och standard, kluster av bolag som hör till en viss hållbarhetsrisk som vi ser, som vi dessutom kan konstatera är systematisk och relativt komplex. Och gärna då också som träffar många bolag i portföljen.

I samtalet reflekterar Jenny Gustafsson även om mätbarhet av insatserna Etikrådet gör och stoltheten när det blir reala effekter i samarbete med andra ägare. Ett sådant exempel hon tar upp är gruvsektorn och deras avfallsdammar.

– Det inträffade en rad väldigt olika allvarliga olyckor runt 2015. Man såg stora utmaningar med hanteringen av avfallsdammar på olika sätt. Det fanns noll transparens i princip om vad de här fanns någonstans globalt. Och där var Etikrådet ledande tillsammans med andra investerare och även industrin i att ta fram en ny standard för en ansvarsfull hantering av gruvavfall och också ett verktyg för att tydliggöra och vara transparent med var de här avfallsdammarna finns någonstans. Och det är live nu och pågår och är väldigt värdefull information för oss som investerare men också andra som tittar på sektorn.

 


Jenny Gustafsson berättar om hur Etikrådet drivit på för att minska risken för dammolyckor inom gruvindustrin.

 

Lyssna på avsnittet: 

Läs mer om alla avsnitt av AP7 Ägarpodden