Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Allahelgonadagen vs. Halloween

Det brukar alltid vara lite förvirrande inför den kommande högtiden. När ska vi tända ljus på gravarna och när ska barnen ut och gå ”bus eller godis”?

Allhelgonadagen infaller alltid den 1 november, i år är det på lördag och det är en ”röd dag”. Lördagen är den ursprungliga kyrkliga högtiden för firandet av helgon och dagen då vi ska tända ljus.

Allhelgonaafton kallas också All Hallows Eve eller Halloween och firas dagen innan Allhelgonadagen. Det vill säga Halloween firas alltid 31 oktober. Det är alltså i morgon, fredag, som barnen ska ut och knacka dörr.

Även om Halloween blir mer och mer accepterat här i Sverige så är det vanligt med en skeptisk kommentar från någon i sällskapet kring det ”amerikanska spektaklet”. Men Halloween är faktiskt ursprungligen inte amerikanskt utan kommer från Irland och delvis Skottland. Halloween kom till Sverige, via USA, så sent som i mitten av 90-talet.

Jag tycker att det känns som en bra kombo att fira både Allahelgonadagen och Halloween. Bus och läskigheter i kombination med ett finstämt besök på kyrkogården. För er likasinnade kommer här lite inspiration till en läskig fredagsmiddag.

Trevlig helg!

(Klicka på bilerna för recept)

Giftbål och häxfingrar före maten,

GitbålHäxfingrar

 

Pumpasoppa med pilgrimsmusslor till vuxna och bläckfiskar med blodsmak till barnen,

Pumpasoppa med pilgrimsmusslorBlackfiskar med blodsmak

 

Smarrig fransk spöktårta till efterrätt,

Spöktårta