Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Amelia Adamos bästa tips: Ta ansvar!

I serien med bra tips från välkända pensionärer och ekonomiexperter har vi idag kommit till tidningsdrottningen Amelia Adamo. På pappret skulle hon ha varit pensionär för sex år sedan, men Amelia fyller istället sin pensionärstid med att göra härligt innehåll för andra – både i form av magasin, resor och event.

– När jag fyllde 70 kände jag att det var dags att lämna över tidningen till någon annan, och så har jag ju den fantastiska möjligheten att jag ändå kan vara kvar i någon form – i dag som frilans och inte som anställd. Jag behöver inte känna att ingen vill ha mig, jag har en funktion, vilket är väldigt bra när man jobbat så mycket som jag har. Hela mitt värde har varit kopplat till jobb, säger Amelia och fortsätter:
– Jag har också lärt mig av män att pensionsspara. Så jag klarar mig bra på min pension i dag, speciellt när jag dessutom drygar ut den med arbete. Men det smärtar att det dras så fruktansvärt mycket skatt som det blir när man både jobbar och får pension.

Hur lärde du dig att pensionsspara?

– Jag var gift med en chefredaktör som lärde mig att pensionsförhandla, något som inte många kvinnor känner till. De satsar på att löneförhandla medan det också gäller att förhandla om sin pension. Det är inget som arbetsgivaren säger något om.

Hur tidigt var detta?

– 1991 – när jag fick bonus på försäljningen av tidningarna. Om de sålde extra bra klirrade det i min kassa också. Då förhandlade jag att delar av den bonusen skulle vara pensionsgrundande, vilket har lett till att jag har kunnat öka min pension.

Vilka råd ger du andra för att få en bra pension?

– Som chefredaktör för Amelia kämpade jag som attan för att kvinnor ska tänka lika mycket på sina ekonomiska relationer som de gör på sina kärleksrelationer. Många tänker att ”det är nu jag ska ha kul, sedan tänker jag på ekonomin”. De tar uselt ansvar för sina kommande år. Jag har jobbat mycket med att få dem att fatta att det är nödvändigt att spara och tänka tidigt på åren när det blir magrare i kassan. Det är först nu när man får sitt orange kuvert som många förstår att det blir mindre pension, säger Amelia och fortsätter:

– Jag kommer själv från fattiga förhållanden där jag inte har fått något gratis och där jag aldrig kunnat förlita mig på att en man ska fixa ekonomin åt mig. Han kan alltid vilja skilja sig, eller jag. Och så är det – kvinnan arbetar oftare deltid för att passa gemensamma barn och senare i livet deltid för att passa föräldrar. Och så sticker han och hon står kvar med en usel pension. Det gäller att dela så att det blir rättvist.

Har du några andra tips för att komma igång med sparandet?

– Ta bort ordet pension! Kanske ska du kalla det för ”Resekonto 50+” eller något annat som inte känns så himla långt borta. Döp om namnet på ditt sparande, så att det blir roligare. Och gör sparandet till något positivt – gå ihop i en grupp, bilda exempelvis en aktieklubb där alla pengar sparas tillsammans och inte bara på en bankbok utan ränta. Om man köper aktier med en sikt på 10-20 år vet man att det går uppåt. Tjejer har varit så dåliga på långsiktiga investeringar. Istället köper man en ny kappa. Men det ska vara kul att spara, så se till att skapa något ihop med andra!

Amelia Adamo är idag senior editor på M-magasin.