Varför är det så svårt att veta exakt hur mycket pengar vi kommer ha att röra oss med som pensionärer? Är det systemet som är krångligt, eller vi som har svårt att förstå?
Tänk att en enkel fråga kan vara så svår att besvara. Hur mycket pengar kommer jag att ha i framtiden när jag är pensionär?
Men det kanske inte är så konstigt egentligen. Pensionen består i praktiken av många små och stora delar. Den är effekten av beslut som fattats under många år. Från stora val om yrke, hur mycket vi jobbar och val av arbetsgivare som påverkar tjänstepensionen, till mindre val om till exempel återbetalningsskydd och utbetalningstid. Så många beslut gör att det blir svårt att överblicka konsekvenserna på sikt.
Livsinkomstprincipen
Idén bakom dagens pensionssystem är att den pension du får i slutändan, ska reflektera din livsinkomst, alltså summan av alla pengar du tjänat under ditt yrkesliv. Ett koncept som är enkelt att förstå. Men systemet har också i uppgift att skydda äldre mot ekonomisk utsatthet. Och för att kunna göra det har det efter hand dykt upp en mängd olika tillägg.
Det handlar bland annat om garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Viktiga skydd för den som har en låg pension. Men komplexiteten i systemet ökar.
Sju av tio pensionärer får idag något slags pensionsförmån som inte baseras på den tidigare livsinkomsten. Majoriteten har alltså inte en pension som följer modellen livsinkomstprincipen och det gör att det kan bli ganska svårt att jämföra olika pensioner.
Var hittar jag information?
Att pensionen består av så många olika delar gör också att man behöver ha koll på och söka tillägg för att inte riskera att missa viktig inkomst när man väl är pensionär. För den som känner sig osäker går det att få hjälp av Pensionsmyndigheten så att det blir rätt.
– Enligt en undersökning av Pensionsmyndigheten tycker 4 av 10 personer att pensionssystemet är ganska eller mycket svårt att förstå. Det tillägg vi lägger allra mest tid på att förklara är bostadstillägget. Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt men det är verkligen en krånglig process att ansöka om bostadstillägg, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör för Pensionsmyndigheten på ett seminarium om pensionssystemet anordnat av SNS.
För den som redan från början inte är jätteintresserad av pension blir det här ytterligare ett hinder för att komma i gång och kan leda till uppgivenhet när man inte förstår hur det fungerar.
– Ett sätt att underlätta för de som är pensionärer och minska risken för misstag som leder till återkrav är att automatisera, likt deklarationen, inhämtning av ekonomiska underlag för att kunna beräkna nivåer av olika stöd och tillägg till pensionen, tipsar Anna Pettersson Westerberg om på seminariet.