Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Att sätta punkt är buttert

Korrekt grammatik och klassiska skrivregler gäller inte när man sms:ar eller chattar. Att skriva en punkt efter en mening i ett sms är inte okej. Det är ett tecken på ilska, irritation eller bara dryghet. Ett ”Ok” som i sms:t nedan…

SMS

… väcker. hos en del, frågor som ”Vad har jag gjort för fel?” eller ”Varför är hon eller han arg på mig?”.

Jag kan tycka att en vanlig punkt i ett sms inte är hela världen och uppfattar det sällan som ett tecken på ilska. Men en studie på amerikanska collegesstudenters skrivvanor visar att punkt i ett sms är ett sätt att uttrycka att man är negativ till det den andra personen pratat om.

Mark Liberman, professor i lingvistik vid University of Pennsylvania menar att en punkt i ett sms har en större betydelse än bara att avsluta en mening. Om svaret hade varit ”Ok!” hade känslan varit mer positiv och personen hade visat på en vänlig inställning till frågan som ställs.

Och det kan jag naturligtvis hålla med om. Ska jag vara ärlig så avslutar jag ofta i textmeddelanden med en emoji, kanske undermedvetet för att förmedla en mer positiv känsla.

Punkten är alltså ett tecken på att vi är lite korthuggen eller trumpen. Det vill man ju inte vara så det är bara att anamma den nya praxisen, alltså att skriva som vi pratar och bara sluta skriva när man är färdig

Trevlig helg!