Pensionsmyndigheten har nyligen dragit igång en informationskampanj ”Jobbar du järnet utan lön” som riktar sig till egenföretagare.
Egenföretagare är nämligen själva ansvariga för en stor del av sin pension. Något som man många gånger inte har med i kalkylen när man sliter med att få i gång en verksamhet. Man har månader då det kanske inte går att ta ut lön och avsättningar till tjänstepension eller privat sparande känns långt borta.
Monica Zettervall som är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten säger att det viktigaste som egenföretagare är att du tar ut lön eller överskott från företaget och att du betalar dina skatter.
Tar man ut lön så sätts 18,5 procent av till den allmänna pensionen. En månadslön på 39 880 kronor i månaden är taket och lön utöver det ger ingen extra pension. Som egenföretagare kan det då vara bättre att ta ut en del som utdelning, om det är möjligt.
Vidare är det viktigt att man inte glömmer bort att spara till sin tjänstepension. De flesta anställda har en tjänstepension där företaget i normalfall sätter av 4,5 procent upp till ett tak på 37 060 kr och 30 procent på lönen du tjänar utöver taket. Som egenföretagare är det viktigt att sträva efter att göra motsvarande.
Vid sidan av allmän pension och tjänstepension är det även bra att känna till att man som egenföretagare kan göra avdrag för privat pensionssparande. Upp till 35 procent av inkomsten från firman är avdragsgill om man sparar i en pensionsförsäkring eller på ett pensionssparkonto.
Här är några fler tips från Pensionsmyndighetens till egenföretagare,
- Ta ut lön eller överskott från företaget och betala dina skatter och avgifter för att lägga en grund för allmän pension och andra förmåner inom socialförsäkringssystemet.
- Skaffa motsvarande tjänstepension som ”vanliga” anställda får genom att spara 4,5 procent av lönen eller överskottet.
- Spara långsiktigt till pension – olika sparformer beroende på bolagsform och inkomst.
- Betala bara för de tilläggsförsäkringar du behöver om du väljer att spara i en försäkring.
- Globala aktiefonder med låga avgifter, till exempel indexfonder, kan vara ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande till pension.
- Ha koll på avgifterna.
- Har du bolån kan ett alternativ vara att kombinera ett månatligt sparande med löpande amortering på lånen.
- Driver du företaget vidare när du fyllt 66 år får du lägre sociala avgifter.
- Om du har enskild näringsverksamhet och tar ut hel allmän pension under hela inkomståret, januari – december, gäller detta redan från 61 års ålder.
- Du får högre jobbskatteavdrag och grundavdrag från januari det år du fyller 66.
Det gäller att tänka på att varje år med lön har betydelse för den framtida inkomsten på ålderns höst!
Louise Svensson