Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Avdragsrätten kommer att saknas av få

Att det avdragsgilla pensionssparandet försvinner är verkligen ingen stor grej. Till att börja med är det en mycket liten del av Sveriges befolkning som överhuvudtaget kan spara några pengar på det. I runda slängar brukar man säga att var tionde svensk tjänar över 40 000 kronor.

Bland den sista tiondelen av höginkomsttagare finns sedan en liten grupp som får så pass hög pension att de fortsätter betala marginalskatt även när de slutar jobba. De tjänar med andra ord inte heller några pengar på det nuvarande avdraget.

För alla sparare som tjänar 35 000 kronor eller mindre och i dag har jobbskatteavdrag, blir det avdragsgilla pensionssparandet en dålig affär. De har inget jobbskatteavdrag som pensionärer.

Vidare låser en privat pensionsförsäkring in pengarna till 55 års ålder och är dessutom inte gratis. Tvärtom innebär den ytterligare ett lager av avgifter som äter upp spararnas avkastning.

Om staten via skatter ska subventionera privatsparande är en annan diskussion, men ska man plöja ned mer än 4 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar, är konkreta, positiva effekter för spararna det minsta man kan begära. Signalvärde räcker inte. Dessutom är det rimligt att stimulansen i första hand inriktar sig på sparande bland de som bäst behöver det, det vill säga inte höginkomsttagarna.

Om avdraget försvinner vrids möjligen ett argument ur händerna på pensionssäljarna, vilket kan leda till minskade intäkter för branschen, men avdraget är inte avsett som branschstöd. För vanliga sparare finns nu investeringssparkontot som utgör ett utmärkt alternativ.

Johan Florén