Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Bästa pensionärstipset

Det främsta rådet från pensionärer till en 35-åring för att få en hygglig pension är att spara mer. Även investera i bostaden och ett längre arbetsliv är råd som pensionärerna ger till yngre. Det visar en undersökning genomförd på uppdrag av Folksam.

Samtidigt visar en undersökning bland dagens förvärvsarbetande som Folksams gjort, att pensionssparandet minskar. Sedan 2008 har pensionssparandet minskat med 10 procentenheter från 57 till 47 procent och minskningen är störst bland kvinnor. Andelen kvinnor som pensionssparar har minskat från 61 till 49 procent.

Kvinnor och pension är ett hett debattämne och det talas om att den största fällan för kvinnor är deltidsarbete. 1 av 3 kvinnor (25-49 år) på arbetsmarknaden arbetar deltid medan det bara är 1 av 14 män (25-49 år) enligt SCB. Den som arbetar deltid får ofta sämre löneutveckling och sämre karriärsmöjligheter, vilket i slutändan leder till en sämre pension.

Det är inte svårt att förstå att det egna pensionssparandet minskar mest bland kvinnor med tanke på att de har lägre inkomster på grund av deltidsarbete. Men av precis samma skäl är det kvinnorna som verkligen skulle behöva kompensera lägre tjänstepension och allmän pension med privat pensionssparande.

Om nu det privata sparandet minskar mest bland kvinnor är det kanske än viktigare att se till att ha koll på vad man som kvinna kan göra för att påverka sin pension.

Förra månaden gästbloggade Kristina Kamp hos oss och gav bland annat bra tips till kvinnor vad man kan göra och hur man ska tänka gällande sin pension.

Nästa vecka drar Almedalsveckan igång och även där är kvinnor och pension på tapeten. Pensionsmyndigheten arrangerar ett kunskapsseminarium där det kommer att diskuteras om kvinnor borde räknas som en riskgrupp när det kommer till pension. Tips om vad som påverkar pensionen under livet och hur man som kvinna kan få en högre pension utlovas under seminariet.

Även AP7 tillsammans med Folksam kommer att ha ett arrangemang under veckan där heta pensionsfrågor ska debatteras. Vi berättar mer om arrangemanget i Almedalen här på Förvalt i morgon.

 

Louise Svensson