Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Beskattning av premiepensionen

Så här i deklarationstider är det många som hör av dig och har frågor som rör beskattning av premiepensionen. Den vanligaste och kanske mest relevanta frågan är: 

Betalar jag skatt på min premiepension?
Ja, det gör du när du tar ut din premiepension. Först då betalar du skatt på den, precis som på lönen. Premiepensionen beskattas som inkomst av tjänst.

Innan du börjar ta ut din pension är premiepensionspengarna inte beskattningsbara och du behöver inte ta upp dem i din deklaration.

Vinsten du gör på dina fonder är inte skattepliktig och det finns ingen avkastningsskatt på premiepensionen.

Louise Svensson

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.