Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Blanda dina fonder själv

Hans Bolander skriver i dagens DI om blandfondernas avgiftsrally. Och visst har han rätt. 2 procent i årlig avgift för ett långsiktigt sparande blir mycket dyrt och saboterar möjligheten till bra avkastning.

Om förvaltningsavgiften sänks med en procentenhet förbättras avkastningen med cirka 25 procent vid ett tioårigt sparande, där avkastningen antas vara 7 procent om året, skriver Hans.

Avgifterna är för höga men det är dock inte fel att tänka blandfonder och mixa ränte- och aktiefonder i sin portfölj. Det är ett bra sätt att anpassa risknivån utifrån sin egen riskvilja och det är inte särskilt svårt att göra själv. Välj en billig indexförvaltat aktiefond och en billig räntefond och ditt kapital behöver inte ätas upp av avgifter.

Det fina med Premiepensionssystemet är just att de som har intresse för kapitalförvaltning och själva vill sätta ihop en portfölj kan göra det. Om man föredrar en blandning av ränte- och aktiefonder är det en bra väg att gå. För trots systemets rabatter finns det dyra blandfonderna även inom systemet, i synnerhet när det rör sig om aktivt förvaltade fond-i-fond-varianter.

Är man inte lagd åt bartenderhållet och vill mixa själv finns Såfan som anpassar fördelningen mellan räntor och aktier automatiskt efter spararens ålder.

Louise Svensson