Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Blanda godis med ekonomi i påskägget

Vad är rikedom för våra barn inför kommande påskhelg? Jo, förstås ett välfyllt påskägg med godis.

Inte optimalt för tänder och heller inte för föräldrar som får hantera sockerstinna, uppskruvade barn. Men, det finns faktiskt en möjlighet att utnyttja godissuget och träna ekonomiskt tänkande med våra barn. Godis fungerar eftersom suget är stort och det i praktiken alltid är brist på godis. Lite som definitionen av ekonomi, brist och därmed efterfrågan.

Nyligen slutade Claes Hemberg som sparekonom hos Avanza. Under årens lopp har han gett oss tips om aktie- och fondmarknaden, men även goda råd inom ekonomisk barnuppfostran. Bland annat hur man kan vägleda sina barn till finansiellt tänkande med hjälp av just påskgodis!

För är det någon gång vi äter riktigt mycket smågodis så är det under påsken. Förra året blev det 6 000 ton godis och känner vi svenskarna rätt så prutar vi inte på det i år heller. Och då är självklart barnen också en viktig konsument.

Här kommer Claes Hembergs pedagogiska godislek lite kortfattat:

  • Låt din 5-åring välja ut fem olika sorter av det gemensamt inköpta godiset. Inte mer. Skulle någon sort inte falla på läpp så är loppet kört till nästa veckas godisinköp. Observera att pengar inte är introducerade utan själva lärdomen är att valen är begränsade och de tar faktiskt slut när barnet gjort sina fem val.
  • Mer avancerat är att låta 5-åringen välja ut sitt godis i butik med ett såklart större utbud. Men bara fem sorter. Inte mer. Vid ”felköp” gäller samma som ovan.
  • Nästa steg är att 5-åringen får en slant för att själv välja och betala sitt godis i en av barnet utvald butik. Max fem sorter!
  • En utmaning du som förälder kan göra inne i självaste godisbutiken är att försöka få 5-åringen att spara en krona till nästa veckas lördagsgodis.

Omöjligt? Nja, pröva att utlova en ränta på en krona på satsat ”kapital”. På en vecka har en krona godis blivit två kronor godis. Ett trumfkort för mamma eller pappa och en ny inblick i sparandets möjligheter för 5-åringen.

Kravet på oss som föräldrar är förstås att visa tålamod. Det är alldeles för lätt att slänga till ungen ett rejält påskägg gott och blandat och nöja sig med det. Men då stiger bara sockernivån, inte det ekonomiska sinnelaget.

Något man bör se upp för är snälla tanter och farbröder, som följer kursen på avstånd i godisbutiken. Medkänslan får dem kanske att sticka till 5-åringen någon extra seg råtta.

”Godisinflation av grövsta slaget,” varnar Hemberg, som också ger rådet att köpa olika godisbitar för att sprida risken och välja mellan dyrt, gott, billigt samt inte lika gott godis.

Glad påsk och lycka till med påskgodiset och undervisningen!