Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Blaskiga drinkar på dålig sprit!

För en bartender som funderar på hur han ska öka sin vinst, kan det säkert vara frestande både att blanda svaga drinkar och att ersätta spriten med varor av sämre kvalitet. De flesta av oss skulle upptäcka om så skedde och gå någon annanstans, eller nöja oss med ett glas läsk.

På samma sätt som en drink ofta består av en billig (läsk) och en jämförelsevis dyr komponent (sprit), består de flesta aktivt förvaltade fonder av en billig (indexexponering) och en dyr (aktiv förvaltning) komponent. När det kommer till fonder är våra sinnen inte lika välutvecklade och de flesta av oss har svårt att avgöra om fonden är ”blaskig” eller bygger på råvaror av ”sämre kvalitet”.

Bartendern avstår från fula trix eftersom han vet att kunderna då går någon annanstans. I fondbranschen är situationen en annan och frestelserna större.

Fondspararna är ett trögrörligt släkte och när en fond väl har lyckas dra till sig ett hyggligt kapital ska det ganska mycket till för att det stora flertalet av oss ska byta fond. Fonden blir en pålitlig pengamaskin för dess ägare så länge som andelsägarna stannar kvar i fonden. För bibehållen lönsamhet blir det viktigt att undvika ”dikeskörningar” och för den som förvaltar fonden är frestelsen stor att bara marginellt avvika från index, men ändå fortsätta ta ut en hög avgift. På samma sätt är frestelsen stor att låta bli att investera kompetens och analys som kan höja kvaliteten på den aktiva förvaltningen. Ett enklare sätt att öka lönsamheten är att öka marknadsföringsbudgeten, låta samma förvaltare förvalta ytterligare några fonder och i praktiken förvalta dessa passivt.

Så ser verkligheten ut och resultatet för fondspararna blir dyra fonder med mycket lite aktiv förvaltning i förhållande till den merkostnad som tas ut.

Se gärna inslaget om att få PPM fonder måller måttet från gårdagens Rapport-sändning, PPM fonder behandlas 02.42 min in i inslaget.

Få PPM fonder håller måttet

Håkan Tobiasson