Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Börsrävens aktieintresse började som en lek

Idag fortsätter vi serien med välkända pensionärer och ekonomiexperter. Winston Håkanson, 73, är börsräven som kallas pricksäker i sina investeringar av Dagens Industri – och nog har han lyckats genom åren.

Som tidigare aktiemäklare, finansman, tidningsman och konstsamlare har han haft en fin karriär. Som inte är slut än. Han har inte släppt sitt intresse för aktier och lägger i snitt en timma om dagen på börsen.

Intresset för aktier började redan som 14-åring.

– Då läste jag börsnoteringar, skrev små egna lappar som var låtsasaktier, köpte dem för Monopolpengar och la aktierna i en ask. Ja, det var som en självuppfunnen lek. De första jag satsade på var Atlas Copco. Sedan såg jag i tidningen att de hade gått upp och det var ju kul. Ja, det där var min hobby.

Du har ju gjort mycket spännande i din karriär – är det bredden som gör att du fått så bra aktiekoll tror du?

– Det har varit en blandning av ett tidigt intresse för börsen, akademisk utbildning och så har jag följt olika företag väldigt noga. Ibland har min aktivitet legat nere, inte som yrkesverksam, men när jag jobbade mycket med antikviteter var det inte alls aktuellt ibland. Men på senare tid har det tagit fart igen.

Hur mycket läser du på?

– Jag läser rätt mycket dagstidningar – Svenska Dagbladet, Dagens Industri och Affärsvärlden regelbundet och så läser jag framför allt väldigt mycket nyheter på nätet, ofta via Avanza. Jag har inga kopplingar dit, men kan rekommendera dem – en väldigt bra plattform som inte kostar något. Där har de andra storbankerna inte hängt med. Nordnet har jag inte prövat, men de har ju i princip samma affärsidé.

Vilket tips hade du velat ge dig själv i 20-årsåldern?

– Köp aktierna när de står billigt – och sälj aldrig aktier. Det är en lång regel, som inte gäller från idag till imorgon utan från 20 år till 60. Börsen går upp och ned och är skakig. Köp aktierna när de är billiga, lägg åt sidan och frestas inte att sälja när de går bättre. Det är det bästa tips jag kan ge.

Vilka andra tips ger du unga som vill satsa på ett långsiktigt sparande?

– För att komma igång med sparandet kan det vara bra att dra en bestämd summa via din bank varje månad. Antingen till någon fond som känns neutral eller om du vill satsa på aktier måste du titta på företag som har en god finansiell ställning, en bra affärsidé och som har ett förflutet som man förstår är bra. Är man inte så säker på aktier är investmentbolag jättebra – ett bra sätt att sakta kliva in på börsen. Mitt största innehav har jag i Investor. Ett investmentbolag med en rad kända exportindustrier och med dem behöver jag inte köpa i respektive bolag själv. De gör en ordentlig riskavvägning och jag kan sitta lugnt. En annan fördel med vissa investmentbolag är att de går att köpa med rabatt. Substansrabatten sjunker om börsen går upp, men höjs om börsen går ned. Över tid har den legat på 25 procent och är alltså bra för att du får köpa aktier i investmentbolaget billigare. Senare kan man också börja satsa på enskilda aktier, säger Winston.