Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Bra att ha koll på inför första jobbet

Har du precis kommit ut i arbetslivet? Grattis! Det är en fantastisk känsla när man får sitt första jobb. För att inte tala om när första lönen landar på kontot! Fram till nu har du kanske mest fått hushålla med studiebidrag och CSN-lån.

När man för första gången får ett jobberbjudande är det mycket att tänka på. Det är helt naturligt att man fokuserar på ingångslön, semesterdagar, förmåner, etcetera. Lika naturligt är det att man glömmer viktiga saker såsom den framtida inkomsten, eller rättare sagt pensionen – bara för att pensionen känns så långt borta när man är runt 25.

Här är några punkter att ha koll på i samband med att du är ny på arbetsmarknaden,

  • Din inkomst bygger din pension. Så snart du får lön och börjar betala skatt startar inbetalningarna till den statliga allmänna pensionen, det vill säga inkomstpension och premiepension. 16 procent av dina skattepliktiga ersättningar sätts automatiskt av till inkomstpension varje år och 2,5 procent av din lön går till premiepensionen. Premiepensionen är den del du själv kan välja att placera i fonder. Gör du inte ett eget fondval hamnar dina pengar i det statliga förvalet, AP7 Såfa.
  • Se till att din arbetsgivare har en tjänstepensionslösning. Tjänstepensionen kommer att vara en stor del av din framtida pension och är därför viktig. Om inte din arbetsgivare erbjuder det är det viktigt att du själv sätter av pengar. Här kan du se hur mycket arbetsgivare med kollektivavtal betalar in till anställdas tjänstepension.
  • När det kommer till din premiepension och tjänstepension är det viktigt att se upp för dolda och onödiga avgifter. Visste du till exempel att en enda procentenhet mer i förvaltningsavgift kan ge 25 procent mindre i pension över en längre spartid!?
  • Så snart du börjar tjäna pengar är du också ett hett objekt för ”rådgivare” som vill hjälpa dig att förvalta din pension mot pengar eller avgifter. Ifrågasätt, tänk kritiskt och fundera alltid över varför du får ett visst råd. Tjänar du på det? Eller någon annan? Och hur påverkar det ditt långsiktiga sparande? Här kan du läsa mer så att du inte blir blåst på din pension.
  • Välj bort onödiga försäkringar. I din pension finns möjlighet att lägga till försäkringar om du exempelvis vill trygga din familjs ekonomi. Men som ny i arbetslivet kanske du inte har sambo, man eller fru och barn att trygga för!?

Även om det är svårt att tänka på allt i glädjeyran över första jobbet är det ändå vettigt att direkt fundera över vilka ekonomiska vägval du gör eller kan göra. Det är ditt ansvar på samma sätt som det är när du förhandlar lön och andra förmåner. Om du är insatt och medveten när du börjar din arbetskarriär kan du lättare påverka ditt långsiktiga sparande, och pension, på bästa sätt inför framtiden.

Louise Svensson