Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Christina Söderberg om varför den som jobbar hemma ska kompenseras

Kvinna + Man + Barn = Ojämställd lön, pension och sparande!
När vi bildar familj blir vi ojämnställda. Kvinnor, i genomsnitt, får lägre lön, sämre pension och sparar mindre. Att kompensera den som arbetar hemma borde vara en självklarhet!

Kvinnor i Sverige tjänar mindre än män. I genomsnitt 4 500 kronor mindre. Dels för att män är bättre på att förhandla (och får kanske högre lön automatiskt just för att de är män) och för att de ofta kan göra karriär utan lång föräldraledighet, deltidsarbete och vabbande. Och lägre lön leder till lägre pension och ett lägre sparande.

_C galleria (2)

Genomsnittskvinnan tar ut mer föräldraledighet än mannen.
Idag tar männen ut en fjärdedel av föräldraledigheten. Kvinnor arbetar även mer halvtid än männen för att få familjen AB att gå ihop. Deltidsarbete är tre gånger vanligare bland kvinnor än män. Och hur ofta är männen respektive kvinnorna hemma med sjuka barn? 36 procent av sjukdagarna hos de små tas ut av papporna.

Självklart finns det även män som tar stort/störst ansvar hemma så förslagen nedan gäller även när rollerna är ombytta, eller i andra familjekonstellationer där en tar störst ansvar för barn.

Lägre pension
Lägre lön under arbetslivet leder till lägre pension efter arbetslivet. Den allmänna pensionen är i Sverige i genomsnitt 2 000 kronor lägre för kvinnor än för män. Lägger man till tjänstepensionen blir skillnaden 5 500 kronor i månaden. För höginkomsttagare blir skillnaden betydligt större, liksom för dem som stannar hemma länge.

Sparande är lika mellan män och kvinnor fram tills det är dags att bilda familj – då drar männen ifrån
Inkomsten är en avgörande faktor för hur mycket man sparar. Högre inkomst = högre sparande. I samma inkomstgrupp så sparar kvinnorna mer än männen men nivån på sparandet hänger ihop med lönenivån. Lönegapet mellan män och kvinnor spelar alltså en avgörande roll. I åldern upp till 30 år är skillnaden liten. Men när löneskillnaderna ökar (eskalerar ungefär runt familjebildandet) från cirka 15 % i 30-års ålder till det dubbla tio år senare så sparar kvinnorna mindre än männen. När pension närmar sig har männen i genomsnitt närmare 325 000 kronor sparat medan kvinnorna har 250 000 kronor (Källa: SBAB)

Kompensera den som jobbar hemma mer borde vara en självklarhet!
Självklart tycker jag att jämställdhet är bra och något vi bör eftersträva. Lika lön för lika jobb och ett jämställt ansvar för familjen. Men när det ser ut som det gör idag så måste kvinnor och män som bildar familj prata igenom ekonomin och se till att den som arbetar mer i hemmet och tar ut mest föräldraledighet blir kompenserad.

Sparande: Spara lika mycket på ett gemensamt konto eller på var sitt. Är ni gifta så spelar det mindre roll men är ni sambos är det viktigt att se över vem som får vad vid en eventuell separation.

Pension: Den som arbetar heltid kan välja att överlåta sitt premiepensionssparande på sin partner. Det handlar om 2,3 procent av inkomsten. Blankett kan hämtas på Pensionsmyndighetens hemsida.

Privatpension: För att kompensera den som förlorar värdefull tjänstepension under föräldraledighet och deltidsarbete bör man spara privat. Nu när avdragsrätten är på väg att tas bort för privat pensionssparande kan man istället spara i en ISK eller i en kapitalförsäkring. Se dock till att skriva att sparandet är enskild egendom. Vid en eventuell separation delas privatpensionen mellan makarna men inte tjänstepensionen. Även en ISK/Kapitalförsäkring delas mellan makarna om den inte är enskild egendom.

Så kom igen nu – kompensera den som jobbar hemma!

Christina Söderberg, Sparekonom Compricer