Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Mikael Lindh Hok

Därför lägger AP7 inte alla ägg i samma korg

När vissa aktier går ner får vi ibland frågan hur det påverkar AP7 Såfa. För att enskilda aktier inte ska ha för stor effekt investerar vi i fler än 3000 aktier världen över. Riskspridning, eller diversifiering som det heter med finare ord, är kärnan i AP7:s förvaltningsstrategi. Vi lät AP7:s kapitalförvaltningsteam beskriva hur vi tänker kring det.

Vad är diversifiering och hur ser AP7 på diversifiering?
I all enkelhet är det att sprida riskerna. Det klassiska begreppet ”att inte lägga alla ägg i samma korg” är en bra beskrivning.
Diversifiering är en av de viktigaste filosofier vi har och något av det viktigaste vi kan tillföra i sparandet för att skapa en högre avkastning utan att det blir högre risk.

AP7:s syn på diversifiering innefattar också att premiepensionen är en del av individens livsflöde av kapital. Om man har en fast anställning och är ung går lönen att likna vid en ränteprodukt. Månadslön är ju samma sak som en stabil avkastning varje månad. Då är det bra om man kombinerar det med en stor aktieexponering i sitt pensionssparande. Men antalet framtida lönekuvert blir färre desto äldre man blir. Då bör man kompensera det med att dra ner på risken och ha en större trygghet i sparandet.

Därför utgår grunden i vår diversifiering från individens tillgångar över tiden, antingen intäktsströmmar från jobbet eller från det sparade kapitalet. Utifrån det ger vi våra sparare en diversifiering sett till att vi ändrar förhållandet mellan aktier och räntor under sparandetiden. Så när du är ung har vi en högre risk i AP7 Såfa och när du är äldre sänker vi risken.

Tidsdiversifiering vad är det?
Tänk dig att börsen utvecklas som en hängmatta, med en nedgång för att sedan vända upp igen. Om du köpt allt vid ett tillfälle hade du haft större risk än om du via månadssparande köpt både i ned och uppgång. Tiden används alltså på olika plan inom pensionssparande när man sätter in nytt kapital varje år över 40 år och tar ut det över 20-30 år.

I grund och botten är det extremt svårt att hitta exakt rätt aktie och rätt tidpunkt att köpa eller sälja aktier. Det är därför spridning över många aktier och investering över lång tid är så viktigt.

Läs hela artikeln här AP7s syn på diversfiering eller i vår årsredovisning.