Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Den napolitanska pizzans hemlighet

Av en slump började jag titta på senaste avsnittet av Landgång på SVT Play. Den här säsongen bygger på att Anne Lundberg och kocken Paul Svensson åker runt i världen, testar mat och reflekterar över hur man lever där.

I gårdagens avsnitt från Neapel var temat den äkta napolitanska pizzan. Visst är det skillnad på pizza och pizza, men här kan vi tala om ett pizzabakande upphöjt till en slags konstform.

Deg som skall jäsa i 24 timmar, exakta antalet slevar tomatsås, rätt tid i ugnen och så stackars Paul, som trots goda försök aldrig riktigt verkar få helt godkänt av sina instruktörer, de italienska pizza-mästarna, pizzaiolos.

Under programmet får man även följa med och besöka mjölnaren som gör det perfekta pizzamjölet, buffelbonden producerar den rätta mozzarellan och odlaren som planterar de för regionen typiska San Marzano tomaterna. Allt detta är ju ingredienser i den klassiska napolitanska pizzan Margherita!

Gillar man Italien och italiensk mat kan jag varmt rekommendera detta avsnitt av Landgång, men jag varnar, det vattnas i munnen. Det kanske får bli en pizza till middag ikväll ändå…

Trevlig helg!