Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Din framtida inkomst

Snart får alla pensionssparare sina orangea kuvert med besked om den allmänna pensionen. Pensionärer boende i Sverige och utomlands har redan fått ta del av kuvertet.

Många tycker att det är svårt att tolka innehållet i kuverten. Pensionsmyndigheten har därför tagit fram en guide som ska göra det enklare att ta del av informationen och förstå vad siffrorna och uppgifterna betyder.

Innehållet i ditt kuvert är specifikt för dig, så här tyder du informationen,

  • På första sidan får du en snabb översikt över vad du kan komma att få i allmän pension. Du får även en påminnelse om att för att se hela din framtida pension måste göra en pensionsprognos som även innehåller din tjänstepension och privata pensionssparande.
  • På andra sidan kan du se förändringarna i ditt sparande till din allmänna pension för det senaste året. Du kan också se hur dina fonder i premiepensionen har utvecklats.
  • På tredje sidan får du några exempel på hur mycket du kan få i allmän pension om du väljer att ta ut den vid olika åldrar.
  • På fjärde sidan kan du se hur mycket det har satts av till din allmänna pension det senast deklarerade inkomståret och var dessa siffror kommer ifrån.

Hur mycket din årliga avsättning till den allmänna pensionen blir beror på hur mycket du tjänat under året. Totalt sätts 18,5 procent av din lön av till den allmänna pensionen. 2,5 procent går till premiepensionen och övriga 16 procent sätts av till din inkomstpension.

Oavsett hur stora inkomster du har haft kan pensionsunderlaget inte bli högre än 7,5 inkomstbasbelopp. Det innebär att den högsta pensionsgrundande inkomsten är 461 250 kronor per år eller 38 438 kronor per månad för 2017.

Här ser du när kuvertet landar i din brevlåda,

 

Utskick till pensionärer
13-17 januari Pensionärer boende i Sverige och utlandet 1 600 000
Utskick till pensionssparare
13-17 februari Västmanland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten 870 000
Från 20 februari Alla pensionssparare med utlandsadress 260 000
20-24 februari Stockholm 1 210 000
27 februari – 3 mars Uppsala, Södermanland, Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar 1 035 000
6-10 mars Västra Götaland, Värmland, Örebro 1 180 000
13-17 mars Skåne, Blekinge, Halland, Gotland 950 000
20 mars Nya premiepensionssparare i Sverige 165 000

Tidpunkterna är inte exakta, förskjutning på en eller ett par dagar kan ske med anledning av posthanteringen. Källa Pensionsmyndigheten.

Vill du hellre ha informationen digitalt kan du enkelt och säkert skapa en digital brevlåda. Tjänsten är gratis, så här gör du.

Louise Svensson