Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

En jord, ett liv – så gör du 2019 hållbart

Nu går vi in i 2019 och miljön känns viktigare än någonsin, speciellt efter ett 2018 kantat av klimatångest och IPCC-rapporten från FN:s klimatpanel som visade att de närmaste tio åren kommer att vara avgörande för att undvika katastrofala klimateffekter.

I filmen nedan kan man se hur just plast kväver både djur och natur.
Vi vet att det är fredag och att ni precis lyckats klara hela den här jobbveckan utan ett enda sammanbrott. Det är alltså inte meningen att ni ska deppa ihop, men filmen är ett exempel på hur illa ställt det är på vissa håll världen. I den här texten vill vi lyfta att det är de små förändringarna som gör skillnad.

Det är alltså i sin ordning med en gnutta eftertänksamhet. 2018 var ett uppvaknande för många och vi kan inte ignorera hur viktigt det är att vi med gemensamma krafter anstränger oss för att få en hållbar framtid.

Det nya året bör ta ett extravarv och fundera på hur vi som människor kan göra saker lite smartare och bättre.

Om ni inte redan återvinner plast, metall, glas och mat är det hög tid att göra det 2019. Jordens framtid hänger på det.

Många har som nyårslöfte att gå ytterligare flera steg i en hållbar vardag. Som att köpa kläder på second hand, handla matsmart och äta upp det man har i kylen istället för att bara slänga. Eller skippa köttet och köpa mat efter säsong. Några minskar även sin elförbrukning genom energisnåla vitvaror och dra ut sladden till laddare. Flera affärer har infört att man får betala för plastkassen – vilket leder till att fler tar med tygkassar. En annan grej man kan tänka på är transporten. Cykla, eller åk kollektivt.

Men det är inte bara vi vanliga dödliga som har börjat agera. Flera stora företag har gått i bräschen och börjat med reparation av kläder och försäljning av återanvända skor, ett flertal stora varujättar deklarerade att de skulle sluta med engångsplats som till exempel Ikea, ICA-gruppen och Carlsberg. Och konsumenterna gillar det.

Den cirkulära ekonomin börjar få ett allt starkare fotfäste. Dels för att konsumenterna efterfrågar det, dels för att företagen själva inser att det krävs en hållbar utveckling och ekonomi om jordens resurser inte ska totalförbrukas.

Så som sagt inled nya året med att tänka lite extra på vad du gör.
Och kolla på filmen, den är tung, men värd sina 2 minuter av ditt liv.

Happy friday!

Relaterade ämnen