Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Ett hett lätt tips medan det fortfarande är sommar

Äntligen har det varit en varm och fin sommar i hela landet och den är inte slut än. Även om kontoret fyllts på denna vecka med brunbrända kolleger efter semestern och det är hösten som hägrar så visst finns det sommar kvar i luften.

Äta gott hör sommaren till. När det är så varmt som det varit är det gott med något fräscht, lätt och gärna kallt att äta. Även stark mat  är gott en varm dag. Här kommer ett tips på en härlig rätt som förgyllt mina smaklökar i sommar och som jag kommer att göra ikväll för att hålla kvar sommarkänslan, åtminstone över helgen.

Ceviche – en latinamerikansk fiskrätt där man låter lax, räkor och vit fisk marinera i bland annat lime, koriander och chili. Den serveras kall som förrätt eller som varmrätt i större portion med jasmineris till. Rätten är lättlagad och receptet går att variera efter smak och styrka.

Ceviche

Grundrecept för fyra personer

150g lax
150g räkor
150 g hälleflundra
1 kruka koriander
6 limefrukter
1 röd chili
1 ½ vitlöksklyfta
Salt och lite socker efter smak

Jag brukar även tärna i en avokado och en mangofrukt för att göra det lite matigare och fruktigare. Då behövs inget socker.

Gör så här
Pressa ner saften av limen i en bunke.
Kärna ur chilin och hacka den tillsammans med koriandern och vitlöken. Blanda ner hacket i limen.
Skala färska räkor och skär den råa fisken i cirka 1 centimeter stora kuber (större kuber behöver längre tid i vätskan).
Lägg ner räkorna och fisken i bunken och smaka av med salt och eventuellt socker.
I med tärnad mango och avokado om du väljer att ha med det.
Låt stå i kylen i 40 minuter till 1 timme och ta sen fram den igen. Smaka och servera när du tycker fisken är lagom i smak och konsistens (fisken ska vara vit och fast).
Rätten är vacker att servera i glas på fot.

Till Cevichen med sina heta, fruktiga och friska smaker gifter sig ett halvtorrt vitt vin med hög syra bäst. Förslagsvis Rieslingarna Karl Erbes Ürziger Würzgarten (nr 96019) eller Loosen Riesling Kabinett (nr 5369). Men även veteöl med hög syra och avsaknad av beska passar riktigt bra.

Trevlig helg!

Louise Svensson