Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Ett trist inlägg på semikolonets dag

Jag har aldrig varit såld på Yngwie Malmsteen. Han är en av rockens största gitarrvirtuoser, så det är ingen tvekan om att han kan hantera gitarren bättre än de flesta. Men om känslan är det centrala blir den imponerande tekniken nästan ett hinder.

Kanske av samma skäl har jag aldrig varit förtjust i semikolon. Det är ett skiljetecken som tycks vara svårt att använda och av just det skälet vill en del skribenter briljera med sin förmåga att klämma in det lite överallt i texten.

För mig har de där uppvisningarna i semikolonets korrekta användning samma effekt som Yngwies överarbetade gitarrsolon. Skickligheten kan imponera, men man tröttnar snabbt och den lämnar inget bestående intryck. Formen tar över innehållet.

Därför är min tumregel att bara använda semikolonet där det är nödvändigt. Och det är inte särskilt ofta. Den som inte är helt hundra på hur det ska användas kan också undvika pinsamma misstag.

Den vanligaste felanvändningen är när det får ersätta kolon vid uppräkningar. För att ta ett exempel, kan jag räkna upp några av de personer som skriver på den här bloggen;

  • Louise
  • Johan
  • Richard

(skulle alltså varit ett kolon efter ”bloggen”)

Nu är det här förstås ett trist inlägg just den 6 februari eftersom det är semikolonets dag. Jag känner mig redan lite skyldig och inser att många kan bli upprörda. 23 procent av språktidningens läsare har semikolon som sitt favoritskiljetecken.

Ska jag säga något till semikolonets försvar så skriver till exempel språkrådet att många tycker att ”det är ett vackert skiljetecken som kräver stilistisk mognad hos skribenten”. Min skeptiska hållning kan med andra ord helt enkelt vara ett uttryck för stilistisk omognad.

Skiljetecknet uppfanns av den italienske typografen Aldo Manuzio för 520 år sedan. Det är lite coolt. Kan vara värt att fira.

Men i slutänden måste jag ändå säga att jag aldrig kommer kunna älska Yngwie, hur snabb han än är. Det är en smaksak.

Tacka vet jag en bluesgitarrist som Buddy Guy. Kolla själv!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=NU5xA6ty0a4]

Johan Florén 

Senaste nytt


Företagens hållbarhetsarbete hotas av ”greenwishing”


Regeln som bäst förklarar ränta-på-ränta

Ränta-på-ränta effekten är något vi pratat om ofta på Förvalt, men det kan inte nog tas upp hur viktig den effekten faktiskt är.


Marknaden kan vara en bra klimattjänare

PRI in Person 2019, som gick av stapeln i Paris i veckan, är den största konferensen för hållbara investeringar som genomförts hittills. Under konferensen kom frågan upp om näringslivet och finanssektorn kommer att kunna lösa klimatproblemen.


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.