Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Feeling Good

Det verkar som att utbudet av bra dokumentärer har ökat dramatiskt. Åtminstone har nätet gjort dem mer tillgängliga än någonsin. Sen kan det ju också vara ett tecken på att man börjar bli gammal… Inte vet jag.

Att titta på dokumentärfilm är en härlig sysselsättning när man är ledig. Ibland dröjer intrycken kvar i veckor efteråt. För min del har det blivit ett gäng i sommar.

Gillar man jazz är Keep on Keepin’ On ett tips. Filmen handlar om legenden Clark Terry, som till exempel Dizzy Gillespie menade var sin tids bästa trumpetare. Terry spelade med både Count Basie och Duke Ellington på 40- och 50-talet, och ”upptäckte” Quincy Jones vid 12 års ålder.

Efter att ha fostrat generation efter generation av trumpetare och andra jazzmusiker, får vi i filmen följa vad som blir hans sista protegé, den unge, begåvade pianisten Justin Kauflin.  Beskrivningen av det udda teamets med- och motgångar är både intressant och rörande.

Nina Simone är en annan exceptionell begåvning i jazzens historia som det gjorts dokumentärfilm om. Filmen What Happened, Miss Simone? är en skildring som fängslar, där vi får följa Nina Simones väg genom både yttre och inre kaos.

Med en klassisk skolning från unga år var en Nina Simone en nyskapande artist med osedvanlig äkthet och närvaro. Många av låtar hon skrev har tidlösa kvaliteter som gör att de lever vidare långt efter hennes död.

Här är ett exempel med Lauryn Hill som får håret att resa sig (klicka på bilden).

Feeling good.

Lauryn H

Trevlig helg

Johan Florén