Det är aldrig för sent att trygga för pensionen. Det är ett av tre budskap som författarna bakom nya boken Money Honey vill ge sina läsare.
– Vi själva är nog de bästa exemplen på det, säger Emine Lundkvist, medförfattare och advokat.
Det är en gedigen bok de har tagit fram: ”Money Honey – din ekonomiska och juridiska guide genom livet”. Den är verkligen det – en guide och en mängd värdefulla råd för olika tider i livet då större saker inträffar såsom att bli sambo, få barn, skilsmässa.
Dessutom kommer Emine Lundkvist in med viktiga juridiska råd i bokens kapitel.
– I vår bok har vi velat fokusera på vad som är viktigt för just kvinnor. Boken berör flera kvinnofällor och vi lyfter fram vad du som kvinna särskilt ska tänka på, säger Leni Ekendahl, författare och journalist.
En viktig kvinnofälla som de vill uppmärksamma är pensionen.
– Män och kvinnor börjar kanske på lika lön för lika arbete, men sedan engagerar sig många kvinnor sämre i sin pension. De har inte heller full koll på vad som ingår vid en skilsmässa. Exempelvis ingår inte tjänstepension vilket män traditionellt sett ofta har en en högre – och då kommer vi in på skilsmässor som också är en kvinnofälla, berättar Emine.
Här är författarnas råd att simulera en skilsmässa för att se hur utfallet blir.
Ett annat tips för att säkra en trygg pension är att se till att ens arbetsgivare tillhandahåller tjänstepension.
– Sedan bör du naturligtvis engagera dig i pensionsförvaltningen. Ibland kan arbetsgivaren ha någon som hanterar den, men försök sätta dig in i hur förvaltningen går, så att du inte släpper den, säger Emine.
Varför är vi kvinnor sämre på att se om vårt hus?
– Jag tror att kvinnor är mycket mer engagerade i vardagspusslet, familjen och hemmet. Pension kan kännas som förskräckligt långt fram. Många kvinnor jobbar deltid och är inte i yrkeslivet lika mycket som män. Det är en farlig väg att gå, säger Leni.
Bokens tredje författare, Eva Lunderquist, håller med. Hon är civilekonom, vd och delägare i ett fondbolag. Hon tycker att det under arbetet med boken varit intressant att reflektera över sitt eget och andra kvinnors förhållningssätt till pengar.
– Vad har det inneburit för oss och i våra val genom livet? Och oavsett – det är aldrig för sent att ta makten över din egen ekonomi.
Hon, Leni och Emine har tre viktiga och gemensamma budord:
Det är aldrig för sent. Det finns aldrig för lite pengar. Det är bara ditt ansvar.
De vill gärna att du som läsare har dessa budord i ditt medvetande när du läser boken. Och skickar också med sina fem viktigaste råd:
- Börja äga! Och sluta med att inte äga!
- Bilda aktiebolag och inte enskild firma.
- Skilj dig klokt.
- Se din ekonomi som din.
- Se om din pension redan nu.
Vilka punkter måste du jobba lite extra med?