Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Filmen som ska stoppa ombyggnaden av Slussen

En kontroversiell film som delats friskt i sociala medier den senaste veckan handlar om Slussens framtid. En av initiativtagarna till filmen ”Stoppa vansinnet – Rädda Slussen!” är paraplyorganisationen Stigbergsgruppen. För finansieringen står bland annat Christer Gardell.

Med filmen vill ”rädda-slussen-sidan” visa hur nya Slussen kommer att se ut för Stockholmarna i närmiljön. Filmen kritiserar Stockholm stad för att inte ge en verklighetstrogen bild av Slussens framtid och propagerar för att Stockholmarna ska göra något för att rädda Slussen.

Ole Settergren, talesman för Stigbergsgruppen, är mycket nöjd med filmen.

Jag hoppas detta blir första gången i Sverige som en aktivitet i sociala medier stoppar ett kommunalt byggprojekt.

Den andra sidan, med bland andra den politiskt obundna stadsutvecklingsgruppen Yimby (Yes in my backyard) i spetsen, kritiserar filmen och anklagar dess skapare för mytbildning. I en kommentar säger Anders Gardebring, talesperson för Yimby.

Filmen är ju väldigt tacksam att sprida då den är väldigt enkel att ta till sig även om mycket i den faktiskt inte stämmer.

Ombyggnaden av Slussen har utvecklats till en av våra mest kontroversiella stadsbyggnadsfrågor. Den gamla trafikplatsen har under 70 års tid genomlevt både slitage, skador och årliga reparationer. Nu går det inte längre att lappa och laga. En mer fundamental renovering är nödvändig. Kontroversen gäller den nya Slussen utseende.

Men Slussen är en inte bara en knutpunkt för Stockholmstrafiken, utan också det som skiljer Mälarens söta vatten från Saltsjöns bräckta. I februari i år meddelade Mark- och miljödomstolen att Stockholms stad får tillstånd att bygga en ny sluss med bättre vattenreglering för Mälaren, som minskar risken för översvämningar och skador på bebyggelse och infrastruktur. Även låga vattenstånd kan undvikas, vilket innebär fördelar för dricksvattenförsörjningen och sjöfarten.

Det har varit en långdragen process och det ska bli spännande och se vad som händer. Även spännande att följa om en viral film som fått så mycket uppmärksamhet och spridning kan påverka i någon riktning.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EdbBV1XP5gE]

 

Trevlig helg!