Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på minPension har skrivit en artikel om hur löneväxlingen har trendat igen och att det visar sig att hela 1 av 10 som löneväxlar idag faktiskt förlorar på det. Foto: iStock, minpension

Maria Schultz

Flera som löneväxlar – men förgäves

AP7 har skrivit en del artiklar om löneväxlingens fördelar, men alla tjänar inte på det. Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på minPension har skrivit en artikel om hur löneväxlingen har trendat igen och att det visar sig att hela 1 av 10 som löneväxlar idag faktiskt förlorar på det.

Det finns faktiskt flera saker man bör ha i åtanke om man tänker sig att löneväxla. Dels att det bara är gynnsamt för den som tjänar mer än brytpunkten, på drygt 51 250 kronor per månad.

Fördelen med att löneväxla är att man får en del av sin bruttolön avsatt som tjänstepension i stället för lön. Många väljer att göra det för att kunna gå i pension tidigare eller bara för att få en högre pension. Man kan säga att man byter bort den lönen man har idag mot det som blir din pension i framtiden.

Det som har hänt senaste året är att löneväxlingen har trendat och anledningen är brytgränsen för statlig inkomstskatt inte justerades vid årsskiftet. Nu måste alltså fler personer betala mer i skatt på varje extra hundralapp. Och i och med det blir löneväxling mer attraktivt.

– Att räntorna sjunker spelar nog också in eftersom de med bostadsrätt och villa inte behöver betala lika mycket för sina bolån utan även får utrymme att spara, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på minPension.

Vad många inte tänker på är att löneväxling är komplext. Det går till exempel inte att likställa med ett privat sparande. Man sänker sin lön för att binda sina pengar till en framtida pension. Och man måste därför vara medveten om att både regelverk och skatter kan förändras den dagen som som pensionen ska betalas ut.

För dem som tjänar över brytpunkten och kan löneväxla är det väldigt förmånligt och kan göra rätt stor skillnad den dagen man går i pension.

– Men en del går vilse med hänsyn tagen till inkomstnivå, ålder eller redan befintlig löneväxling. Har man en låg inkomst är löneväxling som sagt inte förmånligt, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på minPension.

Så innan du bestämmer dig för att löneväxla ska du kolla upp så att du tjänar mer än brytpunkten på 51 250 kronor per månad och ta reda på om det är förmånligt för dig med hänsyn tagen till din inkomst, ålder och din arbetsgivares pensionspolicy.

Glöm heller inte att du låser in dina pengar. Det kanske är bättre att spara privat ifall du behöver komma åt ditt sparkapital.

LÄS MER PÅ minPension.se