Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Förläng semesterkänslan

Första veckan efter semestern (i alla fall för mig) är snart till ända och det känns skönt att det är fredag. För det är liksom som hjärnan också passat på att ta semester. Varvat ner och hittat ett lägre varvtal än innan semestern. Egentligen ett väldigt skönt tillstånd men risken är att man känner sig otillräcklig och ångestfylld – det går för snabbt och blir för mycket!

Trött och lite smått förvirrade är vi nog många som är efter semestern.  Så vad kan man göra för att öka peppen, minska tröttheten och kanske till och med dämpa ångesten över att semestern är slut.

Tipsen och knepen är många – inte jobba en hel första vecka, ställa om några dagar innan genom att komma i säng tidigare, inte dricka kaffe efter fyra så man sover gott etcetera. Då blir det lättare att komma in i vardagen och orka med jobbet. För semester är ju allt annat än vardagslunken med jobb.

Om jag tänker på min semester så har den gått ut på att göra en massa saker som jag mår bra av. Resa, träna, vara utomhus, bada, laga god mat, äta på restaurang, dricka gott vin, träffa vänner och familj.

Sen är det svårt att få in allt det i vardagen när man jobbar hela dagarn. Det fattar jag. Men om vi ser till att göra saker som vi mår bra av så ger ju det oss energi. Jag tror att det handlar om att bryta vardagstristessen och göra mer saker i vardagen som vi mår bra av. Ha något att se fram emot helt enkelt. En mikrosemester i höst, ta en halvdag ledigt för egen tid, ett glas vin med vänner efter jobbet eller laga en riktigt god middag en tisdag. Det kan räcka långt!

Så jobbhöst nu kör vi!

Trevlig helg!

Senaste nytt


Företagens hållbarhetsarbete hotas av ”greenwishing”


Regeln som bäst förklarar ränta-på-ränta

Ränta-på-ränta effekten är något vi pratat om ofta på Förvalt, men det kan inte nog tas upp hur viktig den effekten faktiskt är.


Marknaden kan vara en bra klimattjänare

PRI in Person 2019, som gick av stapeln i Paris i veckan, är den största konferensen för hållbara investeringar som genomförts hittills. Under konferensen kom frågan upp om näringslivet och finanssektorn kommer att kunna lösa klimatproblemen.


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.