Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Fyll badkaret!

Vi har pratat med Claes Erikssons känd som hjärnan bakom Galenskaparna och After Shave. I sommar fyller han 68 år men han har inga planer på att bli pensionär på heltid. Dock har han några bra tips kring hur man kan tänka gällande sin pension och sparande.

– Jag ser inte manusskrivandet som ett arbete, säger Claes Eriksson. Så länge jag har huvudet i behåll kommer jag att köra på.

Claes arbete brukar resultera i föreställningar, filmer eller tv-serier men nuförtiden är det inget måste. Förutom sin statliga pension har han krattat för sig ekonomiskt.

– Jag har ett väldigt bra liv ekonomiskt för tillfället. Bättre än jag någonsin har haft. Fördelen med att bli rik är att man kan be alla dra åt helvete, var det någon som sa.

Är du rik?
– Jag betraktar mig som rik. Jämfört med hur jag växte upp har det ju gått bra. Men jag lever inte i någon lyx. Eller ja, det kanske man kan kalla det.

Claes började betala in till en pensionsförsäkring i Skandia år 1978. Han minns hur han och bankmannen pratade om år 2015 som var det år när utbetalningarna skulle börja, vilket de har.

– Jag frågade bankmannen om Skandia kommer att finnas då. Ha! Banker och försäkringsbolag är det sista som går i putten i samhället, svarade bankmannen (ovetandes om Skandiaaffären kring millennieskiftet där bolaget var illa ute efter över fyra miljarder kronor i ersättningar utöver lön till toppchefer).

Har du gått på några ekonomiska nitar?
– Jag lät en förvaltare satsa i Göteborgs Betongbyggen för många år sedan. Det gick upp som en sol och ner som en pannkaka. Jag förlorade 100 000 kronor. Det var inge kul. Jag tycker inte om att tjäna pengar på något jag inte förstår. Hellre på filmer eller teaterproduktioner.

Vad skulle du ge för tips till yngre människor?
– Undvik lånade pengar eller betala åtminstone tillbaka dem så snabbt du kan. Sedan är det bra att försöka skaffa sig lite pengar för att bli oberoende. I vårt bolag Kulturtuben har vi aldrig varit i närheten av en konkurs. Det beror på att vi har en buffert. Vi kallar det för vårt badkar så att alla ska fatta. Den vinst vi gör lägger vi i ett fiktivt badkar. När det är fullt räcker det för att försörja hela teamet i 12 månader. Om något skulle bli fiasko. Än så länge har vi knappt rört det, bara när några filmer gått lite knackigt.

Vad gör du i sommar?
– Jag är ledig i sommar, min fru och jag har ett litet ställe på Tjörn i Bohuslän. Det kanske blir lite förberedelser för hösten också när vi ska köra Macken som scenshow i Göteborg igen. Min bror Anders älskar att spela Roy på teaterscenen. Det är hans drömroll.

Trevlig helg!