Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Glädjen med höjd pensionsålder

Hur man ser på åldrande är en högst personlig fråga. En vanlig synsätt, som även kommer upp i pensionsdebatten, är att de sista åren mest är en transportsträcka där människor behöver tas om hand i väntan på livets definitiva slut.

Det känns inte så kul. Lite som att man ska undvika att bli överraskad och därför försöka vänja sig stegvis vid att vara död.

Ett annat sätt är ju att även försöka se livet på äldre dagar som en möjlighet.

Häromdagen träffade jag en kille som planerar att inte jobba en dag efter 55 års ålder. Då är det golf och drinkar i Spanien som gäller för hela slanten. Kanske en dröm för vissa, men definitivt inte för alla.

Människor med den motsatta attityden brukar hoppas att de mer eller mindre dör i tjänsten. ”De får bära ut mig”, sa till exempel Gert Fylking i en intervju för ett par år sedan, apropå sin kommande 65-årsdag.

En förklaring till den negativa synen på åldrande kan vara den ungdomskult som råder sedan många decennier tillbaka. Gert Fylking tycker att det råder brist på självinsikt.

”När man pratar med personer i 30-40-årsåldern tror de att de vet väldigt mycket. Det verkar vara svårt att hacka i sig att de inte har alla svaren.”

Både ”golf-från-55” och ”dö-i-tjänsten” är extremer. De flesta av oss hamnar någonstans mitt emellan. Ekonomin låter oss inte sluta ett helt decennium i förtid. Orken sätter en gräns för när vi måste sluta arbeta, även om vi är friska.

Däremot råder det ingen tvekan om att de som är unga i dag kommer att behöva arbeta längre än vad deras föräldrar gjorde. Och antalet äldre i arbete växer. Under perioden 1995-2010 har andelen svenskar i åldern 66–70 år som arbetar vuxit från 10 procent till 24 procent. Dessutom har sjukfrånvaron sjunkit under samma period, från 3,5 procent till 2,5 procent. Det visar en färsk rapport från den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Hälsa och arbete går hand i hand.

I en intervju i Aktiespararen fick professorn i internationell hälsa Hans Rosling frågan: Vad är hälsa för dig som privatperson? Han svarar:

”Att leva. Min högsta dröm i livet var att få se mina barn växa upp och det har jag gjort. Många glömmer bort att man ska vara glad över att bli gammal. För alternativet är nämligen inte att vara ung, det är att vara död.”

Hans Rosling har fattat galoppen. Jag skulle bli mycket förvånad om jag hittar honom på en parkbänk i augusti med en påse brödsmulor, färdtjänst och frikort på vårdcentralen bara för att han fyller 65 år den 27 juli i år.

Det kanske helt enkelt är så att för många människor är ett längre arbetsliv något positivt. Att samhället nu behöver fler äldre i arbetslivet, innebär att det anpassas bättre efter deras förutsättningar. De slipper också känna att de stannar kvar på nåder.

Eller så är det bara som Hjalmar Söderberg formulerade det för drygt 100 år sedan.

”Det är skönt att bli gammal. Att vara ung var för djävligt.”

Johan Florén