Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan!

Svensk sommar i all äro, man kan i alla fall lita på att man inte riktigt kan förutspå hur semestervädret kommer att bli. Det svenska värmerekordet ligger på 38 grader och uppmättes juli 1933 i Ultuna och sedan igen juni 1947 i Målilla. Väderförhållandena var då att det låg ett högtryck över östra Europa och varm luft från syd pressades upp över Sverige. Nu kanske vi inte behöver toppa detta rekord i år för att få en skön sommar, men det kunde även varit värre…

För exakt 34 år sen, 21 juli 1983, sattes nämligen det nuvarande rekordet i lägst uppmätta temperatur. Detta skedde på den sovjetiska forskningsstationen Vostok på Antarktisplatån, då termometern visade isande -89,2 grader!

Visserligen gjordes denna mätning i närheten av Sydpolen och visserligen är det ju vinter på andra sidan klotet så här års. Men om man väljer att bortse från dessa smärre detaljer så kan det ändå ge lite perspektiv, när man sveper filten om sig och drar på infravärmen. Där snackar vi om en riktigt kylig julimånad!

Trevlig helg!