Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Hävstångens effekt

Premiepensionssystemet är föremål för debatt och det finns i dagsläget gott om förslag till förbättringar och röster som höjs för att systemet skapar otrygghet. Det finns även en viss ekonomiskoro på markanden. Det skrivs om en eventuell bostadsbubbla och Market Watch rapporterar om ett oroväckande samband mellan New York-börsens Dow Jones-index för perioden 1928-1929 och 2013-2014. Börskraschen i USA som inleddes med svarta torsdagen 1929.

I dessa tider höjs röster som menar att det statliga alternativet i premiepensionssystemet är riskfyllt och att hävstångseffekten kan bli förödande vid en börsnedgång. Hur stor kan då effekten av hävstången bli i kraftiga börsnedgångar?

Det förvalda alternativet AP7 Såfa, som ersatte Premiesparfonden 2010, är i grunden en ren globalfond. För att öka spararnas förväntade avkastning på lång sikt förstärks svängningarna med hjälp av finansiella instrument, hävstången.

Hävstången förstärker både upp- och nedgångar. Det innebär att fonden ett år som 2013 går bättre än andra globalfonder, men också att Såfa kommer att gå ned mer när börsen rasar. Svängningarna kan förväntas ligga i samma nivå som en Sverige fond eller en bred tillväxtmarknadsfond.

2008 när den globala finanskrisen slog till var det sämsta året sedan premiepensionssystemet infördes. De privata fonderna i systemet gick i genomsnitt ned med 35 procent, vilket även Premiesparfonden gjorde.

Hade Såfa funnits 2008 hade den gått ned ännu mer. Sparare yngre än 55 år, där hela premiepensionskapitalet är placerat på börsen, hade sannolikt fått se en värdeminskning på cirka 45 procent. Äldre sparare skulle ha haft en del av pengarna i räntor, vilket hade mildrat nedgången.

Det som många inte tänker på är att det görs regelbundna insättningar i premiepensionssystemet, vilket innebär att spararna köper fonder till en billig peng när börsen är lågt värderat. Det leder i sin tur till att den genomsnittliga avkastningen ökar. Om Såfa hade funnits under 2009 hade Såfa-spararnas uppgång blivit cirka 40 procent.

Poängen med att använda hävstångsteknik för att förstärka börsens svängningar är att svenska icke-väljare ska få lite mer att leva på när de slutar jobba. Så länge aktier ger bättre avkastning än räntor kommer hävstången leda till mer pension. Även om det kommer att gå både upp och ned längs vägen.

Louise Svensson