Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Hur många vykort har du skickat idag?

De flesta av oss är beroende av IT både i jobbet och privat. Med tanke på de cyberhot och it-angrepp vi utsätts för behöver vi ha ett säkerhetstänk i bakhuvudet.

IT-skandalen på Transportmyndigheten och ransomwareprogrammet WannaCry, som i våras infekterade över 230 000 datorer i 150 länder, är bara två exempel som gör att vi behöver vara mer medvetna om den riskbild vi utsätts för. Så sent som i morse hade Sveriges Radio ett inslag om hur sårbart delar av vårt samhälle är för IT-angrepp.

I förra veckan var jag på en föreläsning med Hanna Linderstål från företaget EARHART. Samtidigt som det bitvis var riktigt skrämmande fick vi även en bättre inblick i vilka risker vi alla verkligen utsätts för. Här är några av Hannas råd och konkreta riktlinjer för att ökad cybersäkerhet.

  1. Utgå från att de mejl du skickar är som att skicka ett vykort, det är inte säkert att det bara är den tänkta mottagaren som läser.

  2. Det mesta du gör på internet och i sociala medier registreras och utgör grunden till din digitala profil. Denna profil kan sedan organisationer genom olika påverkanskampanjer utnyttja för att spela på dina känslor och din vilja att engagera dig.

  3. Tänk på vad du ”gillar” i dina sociala nätverk. Det finns ofta en baktanke med mycket som sprids i sociala nätverk och ditt ”gillande” kan sprida det längre än vad du tror.

  4. På Darknet är det billigt! För en ringa summa pengar kan du till exempel köpa ett stort antal Twitterföljare eller smutskastningskampanjer mot journalister.

  5. Inget är neutralt. Utgå från att det du kommer i kontakt med på internet redan är påverkat med syftet att också påverka dig.

  6. En stor del av de vi tror är riktiga användare i sociala medier är robotiserade och används för att vissa budskap ska få spridning.

  7. Tänk på att inte använda samma lösenord privat och i jobbet, det är säkrare att hålla dessa åtskilda.

 

Peter Schlegel