Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

It´s not rocket science

I veckan var jag på en intressant förmiddag i Skandias regi på temat ohälsa som ett av Sveriges största samhällsproblem. Läkaren och professor Maj-Lis Hellénius visade resultat från en studie som tittat på barn och vuxnas rörelsemönster från 60-talet fram till idag. Det visar sig att vi rör oss mindre – i hemmet, på arbetet, i skolan.

Dessutom sitter vi betydligt mycket mer framför teven eller andra skärmar. I kaloriförbrukning är det så pass mycket att det går att jämföra med att äta tre muffins per dag. Och den ekvationen är ju inte svårlöst. Kalorier in > kalorier ut = ökad vikt!

En annan studie, Eurobarometern som bygger på 28 000 hemintervjuer i EU-länder, fick ett visst genomslag i Sverige med rubriker i linje med ”Svenskar motionerar mest i hela Europa” – good for us!

Det som inte lyftes och som man hittar lite längre in i rapporten är att vi svenskar tillhör det absoluta bottenskiktet när det gäller timmar på rumpan. Vi sitter i snitt 8-9 timmar per dag.

Stillasittande hotar vår hälsa och är ett stort problem. Risken att drabbas av diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer ökar, vilket leder till ökad total dödlighet.

Spelar inte motionerandet någon roll kan man då fråga sig? Jo visst, för de som motionerar så sänks risken att drabbas av någon av sjukdomarna med 30 procent. Jag hade hoppats på mer! Det är alltså vardagsmotionen som inte får underskattas och de uteblivna små rörelserna och som är boven i dramat.

”Varje timme framför teven förkortar livet med 22 minuter i slutändan. Det är ungefär som att röka ett paket cigaretter per dag, sitting is the new smoking”, avslutade Maj-Lis.

Och det är ju ingen raketforskning direkt, som Stephen Hawking säger,

Trevlig helg!