Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Kanske är en mathiss inte en så dum idé ändå?

Att få maten levererad direkt till dörren verkar nu verkligen slå igenom. För egen del ser jag flera gånger i veckan lastbilar från någon av de större livsmedelskedjorna stå utanför när jag sneglar ut genom köksfönstret. Även färdiglagad mat skjutsas fram och tillbaka genom staden med raska cykelbud, allt för att vi ska behöva lägga så lite tid som möjligt för att få maten på bordet.

Dock verkar det inte vara helt oproblematiskt. Riskerar vi att få städer helt igenkorkade av budbilar som far kors och tvärs? En intressant undersökning gjordes av Erik Wisterberg på Breakit. Han testade att cykelleverera för ett par av de större matbudsfirmorna och kom fram till att både ersättningsnivå och försäkringsskydd varierade stort mellan de olika aktörerna. Här kan du höra en intervju med Erik gjord av Sveriges Radio P1.

Kanske är man istället helt rätt ute på den amerikanska västkusten. Där har ett start-up bolag börjat testa robotleveranser av käk. De ser ut som vita plåtskåp, tar sig fram på trottoarerna och manövrerar runt gångtrafikanter. Redan efter en månad har dock även denna lösning stött på patrull. Lagstiftare i San Fransisco har, utav rädsla för krossade fötter och andra personskador, börjat kika på hur de ska gå tillväga för att stoppa dessa rullande kylskåp från att härja fritt på gator och torg. När tidningen Wired följde efter en av dessa robotar på stan höll en hund på att bli påkörd, så kanske ligger det något i oron.

Vi får väl se hur utvecklingen går helt enkelt. Än så länge går jag ut och hämtar min lunch, och funderar på om en mathiss kanske inte är en så dum idé ändå?

Trevlig helg!