Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Känsligt läge – när kvinnan tjänar mer än mannen

I Sverige är kvinnors pension i snitt ungefär 5 000 kronor lägre än männens och vi vet orsakerna. Lägre lön, mer deltid, mer VAB, mer sjukdom och så vidare. Trenden här i Sverige är att kvinnor pluggar mer och längre för att sedan ändå få en lägre lön än sina manliga kolleger.

2012 tjänade en kvinna i USA 77 cent på varje dollar en man drog in. Lönegapet mellan kvinnor och män är ett omtalat ämne även på andra sidan Atlanten. Tolkningarna skiljer sig dock huruvida det beror på kön eller att kvinnor väljer yrken med lägre löner. Hur som helst, jämställdhet är ett hett ämne både här och over there.

Men decennier med en större andel kvinnor i högre utbildningar har det nu börjar synas i den amerikanska lönestatistiken. Många kvinnor under 30 år i amerikanska storstäder tjänar i dag mer än männen. I förlängningen kommer det med all säkerhet även att synas i kvinnornas pensionskuvert.

Dock är det kanske inte en helt lätt situation för äktenskapet. Det finns nämligen studier som visar på en rad negativa rön, vilka tyder på att andelen skilsmässor är vanligare, männen tenderar att vara otrogna i större utsträckning och kvinnorna har svårare att hitta en man. Det menar amerikanska Farnoosh Torabi som skrivit boken ”When she makes more: 10 rules for breadwinning women” med råd både till henne och honom.

When she makes more

Till SvD Näringsliv säger Farnoosh att hon själv tjänar mer än sin man. Hennes främsta råd till män är att de måste förvänta sig att deras kvinnliga partner behöver stöd, även om hon säger att hon klarar allt själv. Egentligen handlar det om att ta större ansvar för hela det gemensamma livet säger hon. Till kvinnan är hennes råd att acceptera och vara stolt över framgångarna att kunna försörja en hel familj.

Det är bra att jämställdhetsfrågor får utrymme. Kanske borde vi alla läsa boken, oavsett om vi är kvinna eller man och oavsett om vi tjänar mer eller mindre än vår partner. Om inte annat för äktenskapets skull.

Louise Svensson