Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Här kommer goda nyheter för alla som sparar på lång sikt – till exempel till pensionen. Foto: iStock

Maria Schultz

Konsten att inte fatta beslut – kan vara det bästa för pensionen

Känns sparande och pensioner krångligt och svårt? Att fatta beslut är något du helst undviker. Goda nyheter! När det kommer till sparande kan inaktivitet vara den bästa strategin.

Det mesta som är värt något i livet kräver en arbetsinsats. Ett drömjobb (hur roligt det än må vara) innebär mycket arbete, familjen och barnen kräver sannerligen sin tid. En prunkande rosenträdgård kräver uthållighet och mycket ogräsrensande, och att bli en duktig hobbyfotograf händer inte över en natt.

Men här kommer goda nyheter för alla som sparar på lång sikt – till exempel till pensionen. Det mest framgångsrika sättet att spara pengar är troligtvis att inte anstränga sig. Inte lägga ner tid på att hitta den bästa investeringen, inte sälja och köpa utifrån vad som händer i ekonomin, inte göra något alls faktiskt. Hur hänger det här ihop?

Vi överskattar vår förmåga

Forskarna Daniel Kahneman och Amos Tversky har under lång tid studerat hur vi människor fattar beslut, vad som påverkas oss och vilken effekt det har. 2002 fick Kahneman faktiskt motta Nobelpriset för sitt arbete med att inkludera psykologi i ekonomisk forskning, och särskilt då inom området beslutsfattande.

Det som Kahneman och Tversky upptäckt är att vi människor är lång ifrån rationella när vi fattar beslut. Det pågår en mängd olika processer uppe i huvudet så fort vi ställs inför ett val. Till exempel tycker vi väldigt illa om förluster och gör allt för att undvika dessa. Samtidigt är ett vanligt fel när det kommer till sparande att vi köper på toppen och säljer på botten. Det går inte riktigt ihop…

Kahneman menar också att ett vanligt problem är att vi människor överskattar vår förmåga. Vi tror, innerst inne, att vi ska lyckas bättre än alla andra. Då blir det också lätt så att vi ignorerar signaler om att vi är på fel väg, vi är redan övertygade om att vi vet bäst själva. Allt det här gör att det lätt blir fel när vi ska fatta beslut. Därför kan det vara en bättre idé att hålla sig till en ursprunglig plan och undvika alltför många beslut längs vägen till målet. Besluten är helt enkelt förrädiska, eftersom vi ofta fattar fel beslut och tappar avkastning är det bättre att reducera antalet beslut du fattar.

Att inte fatta beslut kan också vara ett beslut

Men även om det låter lätt är det ofta svårt i praktiken att komma ihåg fördelen med att hålla sig passiv. Det händer saker i omvärlden som här och nu kan kännas dramatiska och omvälvande. Är det inte säkrare att sälja och vänta in bättre tider? Och vilken typ av investering passar just nu – är det kanske läge att byta inriktning?

Tänk om du hade en checklista till hjälp varje gång du funderar på att förändra något i ditt sparande? Den skulle kunna se ut ungefär så här:

  1. Börja med att vänta i en vecka och ställ dig sen samma fråga. Känns frågan fortfarande lika relevant eller har ”problemet” försvunnit?

 

  1. Om ”problemet” kvarstår efter en vecka – fundera över om du i grund och botten är nöjd med ditt sparande som det ser ut? Vilka skäl finns det att förändra det? Om du inte är nöjd med ditt sparande kanske det finns skäl att förändra något, annars kan du antagligen gå vidare utan att göra några förändringar.

 

  1. Till sist, kom ihåg; att välja att inte fatta beslut är också ett beslut.

När det kommer till sparande är det, på lång sikt, oftast bäst att hålla sig till sin ursprungliga plan. Att ändra sig, sälja och köpa, öppnar upp för misstag. Passivitet, har det visat sig, är investerarens bästa vän. Och det kan ju kännas väldigt skönt här i livet när vi har så många beslut att fatta. Att inte fatta beslut kan vara det allra bästa beslutet du gör när du sparar till pensionen.