Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Lägg på – enklaste sättet att bli av med pensionsskojarna

Efter att arbetat på AP7 i en månad räds jag nu inte pensionsskojarna. Jag vet var jag har min premiepension placerad, vet vad höga avgifter innebär, känner till avkastningen på mina fonder och är trygg med mitt val. Jag nästan längtar efter ett samtal hem från en pensionsskojare som initierar telefonsamtalet med ”vet du var du har din pension?”. Jag leker med tanken bara för att det skulle vara lite roligt att leverera svaren som får deras argument på fall och som gör att de inte ens ids komma med ett ”bra” erbjudande. Men när det där samtalet kommer skulle jag förmodligen bara lägga på luren.

Det är också Dagens Industris främsta råd om du blir uppringd av någon som utger sig för att ringa på uppdrag från Pensionsmyndigheten eller Min Pension och vill erbjuda rådgivning.

Lägg på!

I söndagens DI skriver Hans Bolanderen en artikel där han lyfter fram en tumregel och skickar med goda råd för hur du nobbar pensionsskojarna.

Utskicken av de orangea kuverten lockar fram pensionsskojare som påstår sig ringa från Pensionsmyndigheten eller Min Pension. I många fall luras sparare att betala dyrt för dåliga förvaltningstjänster.

Regel nummer ett, Pensionsmyndigheten ringer aldrig upp för att diskutera rådgivning eller liknande.

Om du blir uppringd:

    • Lägg på!
    • Lämna aldrig ut din pinkod till premiepensionen
    • Ge aldrig ett bolag i uppdrag att samla in dina pensionsuppgifter om du inte har kollat upp bolaget. Ett företag som erbjuder förvaltningstjänster måste ha tillstånd hos Finansinspektionen, en första koll bör göras där

Enligt en undersökning från februari i år, beställd av Pensionsmyndigheten, har var tredje vuxen blivit uppringd av pensionsrådgivare. För att du ska vara beredd när samtalet kommer tycker jag att du ska kolla i det orangea kuvertet. Sen kanske det bästa ändå är att bara lägga på.

Louise Svensson