Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

johanfloren

Lägre pensioner utan premiepension

Pensionärsorganisationerna vill avskaffa premiepensionen. Med anledning av det skriver Hasse Eriksson i DN att Ingen hade klagat på PPM om börsen hade varit normal.

”Det finns tre skäl till att PPM just nu är under hårt tryck: IT-kraschen, finanskrisen och eurokrisen”

”Ingen kan säga hur börserna kommer att utvecklas de kommande åren. Det kan komma fler tunga krascher framöver. Det kan också vara så att perioden 2000-2012 har visat sig vara extra turbulent och att det framöver blir en lite stabilare utveckling på börsen.”

Längre ned i artiklen fortsätter han i samma nedtonade stil ”Om politikerna krymper systemet nu finns risken att spararna kommer att missa en del avkastning”.

Per Börjesson, vd för Investment AB Spiltan, är lite mer rakt på sak. Han bedömmer att var tionde svensk riskerar att bli fattigpensionär om deras pensionssparande inte har någon exponering mot aktiemarknaden.

”140 års historik från aktiemarknaden över de bästa och sämsta perioderna för 5,10, 20 respektive 30 år visar att för 5 och 10 års perioder finns det några få där aktiemarknaderna givet negativ avkastning men för 20 och 30 års perioder är det alltid så att aktier givet en hög avkastning som slagit placeringar i obligationer.”

Förlorarna om premiepensionen avskaffas är med andra ord alla utom dagens pensionärer.

Johan Florén